Η επιτυχία του Γιάννη Παπαγεωργίου με την αποκλειστικότητα της Μαρίας Δεμερτζή του Bruegel

Υστερόγραφα Team
Posted on September 07, 2017, 7:47 pm
6 secs

 

Ακόμη μια σημαντική επιτυχία κατέγραψε ο Γιάννης Παπαγεωργίου, για λογαριασμό του πιο ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, του “Αθήνα 9.84”.

Ο έμπειρος οικονομικός συντάκτης, που τα τελευταία χρόνια μεταφέρει με νηφαλιότητα και αξιοπιστία τις εξελίξεις γύρω από το… εθνικό δράμα του Μνημονίου, καταγράφοντας τις διεργασίες στις Βρυξέλλες αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φιλοξένησε στον “Αθήνα 9.84” τη Μαρία Δεμερτζή, deputy director στο Bruegel , η οποία συντονίζει το session που σχετίζεται με το ζήτημα της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» , στα φετινά annual meetings του think tank (διεξάγονται σήμερα και αύριο).

Η Μαρία Δεμερτζή μίλησε στον 984 και θα την ακούσουμε και πάλι από την εκπομπή του Γιάννη Παπαγεωργίου και το ερχόμενο Σάββατο. Μερικά από τα ενδιαφέροντα που είπε…

 

“Καλή λύση το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

“Δεν είναι η μοναδική λύση προς την δημοσιονομική ολοκλήρωση, είναι όμως μία καλή λύση. Την υποστηρίζει ο Μακρόν και λιγότερο η Γερμανία. Θα έχουμε όμως πιο ολοκληρωμένη εικόνα μετά τις γερμανικές εκλογές”

Ελληνικό το θέμα των «κόκκινων δανείων». Είναι αργά για ευρωπαϊκή επίλυση

“Το θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά αλλά όχι τώρα. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πέντε χρόνια ή στην αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2008-2009. Έκτοτε οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει το θέμα στα χέρια τους και έχουν πετύχει πρόοδο με διαφορετική ταχύτητα. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή, ειδικά για χώρες που έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, να συμφωνήσουν να μετατεθεί το θέμα σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό κατά την άποψή μου η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα και ίσως δεν είναι και σωστό να γίνει. Είναι αργά. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι άκρως ελληνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα μόνη της.

Οποιαδήποτε λύση δοθεί στα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να γίνει ενάντια στην υγεία των τραπεζών – ειδικά μετά από την προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια να φέρουμε το τραπεζικό σύστημα σε μία θέση ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Από την άλλη, όμως, το θέμα των κόκκινων δανείων και το μέγεθος των κόκκινων δανείων είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Και από τους δανειστές και από τους δανειολήπτες. Αναπόφευκτα, θα χρειαστεί και οι τράπεζες να έχουν χασούρα μέσα από τα κόκκινα δάνεια. Αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί να φέρουμε και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε δύσκολη θέση”

Η ποσοτική χαλάρωση έχει πλέον κάνει την δουλειά της

“Η ποσοτική χαλάρωση έχει κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ έκανε περισσότερα και από όσα μπορούσε και από όσα της αναλογούσαν, μόνο και μόνο γιατί η δημοσιονομική πολιτική που ασκεί η Ευρώπη δεν είναι αντάξια του προβλήματος. Πρέπει οι δημοσιονομικές Αρχές να πάρουν μεγαλύτερες αποφάσεις και να βοηθήσουν την Οικονομία πολύ περισσότερο. Αλλά εφόσον δε θέλουν να το κάνουν, η ΕΚΤ αναγκάζεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούν. Σε κάθε περίπτωση, η ποσοτική χαλάρωση έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή Οικονομία, βλέπουμε την ανάπτυξη να αυξάνεται”

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι