Η επιλογή που θα κληθεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ: Με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on June 25, 2017, 9:22 am
1 sec

 

Η συζήτηση που κορυφώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, πρωτίστως προς τη Φώφη Γεννηματά, για μια μελλοντική “προοδευτική διακυβέρνηση”, δεν είναι πρόσκαιρη. Αντιθέτως έχει βάθος, και από το πώς θα τη χειριστεί η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα που θα φέρει στις κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το άλλοτε κραταιό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη; Αυτό είναι το ερώτημα, με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατάφερνε το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα, όσο κι αν μια τέτοια προοπτική φαντάζει περίπου αδιανόητη στη δεδομένη κοινωνική συγκυρία, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει “μπετονάρει” πλειοψηφικό ρεύμα.

Η ουσία του ερωτήματος αφορά στην πολιτική επιλογή που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον. Αν θα επαναλάβει το εγχείρημα Βενιζέλου, που συνέπραξε με τον Αντώνη Σαμαρά για σχεδόν τρία χρόνια, με τα… γνωστά αποτελέσματα, που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε πρωτοφανή εκλογική συρρίκνωση, απειλώντας το να μην εξασφαλίσει καν την είσοδό του στη Βουλή.

Ή, αν θα διατηρήσει ισορροπίες “εγκάρδιας συνεννόησης” με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που ιστορικά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευμετάβλητος, με μαζικές μετακινήσεις στελεχών και πολιτών.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όσοι προέρχονται από το μπλοκ Σημίτη, βρίσκονται ήδη ψυχικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με την κοινωνική βάση του Κινήματος, η οποία παραμένει προσηλωμένη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και δεν δείχνει να γοητεύεται από τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά λόγω της φόρτισης που προκαλεί το πολιτικό παρελθόν της σημερινής ηγεσίας της για την ιστορική μνήμη του χώρου του Κέντρου.

Στα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να προσθέσει κανείς ακόμη ένα: Την ξεκάθαρη επιθυμία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως εκφράζονται δια του PES, να βρεθεί κώδικας συνεννόησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα άλλωστε, ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος “προοδευτική διακυβέρνηση”. Που επικαλείται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής