Η επικίνδυνη (έως μοιραία) στροφή του Μακρόν στο θέμα της συμφωνίας με το Ιράν

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 25, 2018, 10:34 am
0 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια από την ιστορική στιγμή της 14ης Ιουλίου του 2015, όταν το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από μια συμφωνία που φρέναρε και ρύθμιζε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προέκυψε ως κείμενο προετοιμασίας μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Λωζάνη, από τις 26 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου του 2015. Ακολούθησε η δρομολόγηση της τελικής συμφωνίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη σκυτάλη πήρε ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ροχανί, και στα μέσα Ιουλίου, το σχετικό κείμενο προσέλαβε… μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του… υπόλοιπου κόσμου, την υπογραφή τους στη συμφωνία έβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ως 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αυτόνομη οντότητα. 

Η συμφωνία κρίθηκε ως μεγάλη επιτυχία για τη διεθνή κοινότητα και προσωπικά τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το γεγονός ότι, το Ισραήλ ήταν εκείνο που αντέδρασε περισσότερο έντονα, επιβεβαιώνει τη στρατηγική στόχευση της συμφωνίας να αποφορτίσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ πασχίζει να αναθεωρήσει τη συμφωνία με το Ιράν, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Τεχεράνης. 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προσήλθε στον Λευκό Οίκο, με την παράλληλη αποστολή να… αλλάξει γνώμη στον Αμερικανό Πρόεδρο, οι επίσημες δηλώσεις ωστόσο δείχνουν ότι, εκείνος που έκανε τη στροφή ήταν ο ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων.

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη, αν όχι μοιραία στροφή…

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος