Η… ενδιαφέρουσα παρέμβαση Λιαργκόβα

Υστερόγραφα Team
Posted on October 05, 2017, 10:05 am
1 sec

 

Πηγή: capital.gr

της Μαρία Νταλιάνη 

Την έντονη ανησυχία της για τις δαπάνες που δεν μειώνονται σε σύγκριση με τα έσοδα εξέφρασε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2017 – Ιουνίου 2017.

Ο κ. Λιαργκόβας στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση λέγοντας ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των δημοσιονομικών στηρίχθηκε σε πολιτική φοροκεντρικής λιτότητας. Τόνισε όμως ότι με ανησυχία παρακολουθούμε την πλευρά των δαπανών έναντι των εσόδων, ενώ υποτιμούνται οι επιπτώσεις στο ηθικό των φορολογουμένων της διαφοράς μεταξύ βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων ο ίδιος άφησε αιχμές για το Ελληνικό. “Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να αποφασίσει το ΚΑΣ για το Ελληνικό;” διερωτήθηκε. Ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν έστω και ασθενείς τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά η ανάπτυξη πρέπει να έχει διάρκεια.

Υπογράμμισε ότι μετά την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο είναι δεδομένη η αυξημένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ, και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να κλείσουν γρήγορα οι αξιολογήσεις. Μάλιστα είπε ότι είναι κρίσιμο να κλείσουν άμεσα οι αξιολογήσεις ώστε η χώρα να πάρει άλλα 18 δισ. και να δημιουργήσει σημαντικό κεφαλαιακό “μαξιλάρι”  για καθαρή έξοδο στις αγορές. “Οι αγορές όμως θα μας αξιολογούν το ίδιο αυστηρά και θα είναι και απρόβλεπτες και αδυσώπητες” είπε.

Ανάπτυξη 3% το 2ο εξάμηνο για να πιαστεί ο στόχος

Ο καθηγητής Λιαργκόβας στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στους στόχους του 2017 χτυπώντας “καμπανάκι” για την επίτευξή τους. Όπως είπε για να πετύχουμε το 1,8% ανάπτυξης μέχρι τέλος του έτους πρέπει κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο τρίμηνα να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3%. “Είναι φιλόδοξο” είπε. “Εκτιμώ ότι στο τρίτο τρίμηνο, επειδή είναι και η θερινή περίοδος, πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι πιο μεγάλος απ’ ότι το τελευταίο τρίμηνο, γιατί στο τελευταίο τρίμηνο συσσωρεύονται και οι υποχρεώσεις των πολιτών, υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη”.

Η κυβέρνηση πέρυσι θα μπορούσε να μοιράσει 2,6 δισ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τη διανομή της υπεραπόδοσης την οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην φετινή ΔΕΘ και για φέτος, ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή άφησε αιχμές για την τακτική που επιλέχθηκε.

Όπως όπως είπε όντως το προηγούμενο πλεόνασμα δεν διανεμήθηκε με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς του 30 – 30 και 40%, αλλά διανεμήθηκε ανεξάρτητα από αυτό. “Θα μπορούσε αν υπήρχε συμφωνία να διανεμηθούν περισσότερα χρήματα, 2,6 δισεκατομμύρια” τόνισε.

Ακόμα τόνισε ότι σήμερα οι πλούσιοι είναι πλουσιότεροι σε σύγκριση με το 2010 και ανέφερε το εξής στοιχείο: το πλουσιότερο 20% το 2010 είχε 5,6 φορές το εισόδημα των φτωχότερων. Ενώ σήμερα έχει 6,5 φορές  πάνω. “Η διαφορά των φτωχών με τους πλούσιους σήμερα έχει μεγαλώσει” υπογράμμισε.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι