Η εναλλακτική στρατηγική που έχει ανάγκη ο Τσίπρας για το χρέος

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 21, 2016, 7:42 am
0 secs
screen-shot-2016-10-21-at-7-41-22-am

Το θέμα του χρέους αποτελεί… φετίχ… ταμπού… ιερό δισκοπότηρο για την κυβέρνηση. Εύλογο και κατανοητό. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε κια η αναγκαιότητα συγχρονισμού με τη συγκυρία.

Και η αναγκαιότητα αυτή δείχνει στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής στρατηγικής από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ώστε η κυβέρνηση να έχει “Σενάριο Β”, και μπορεί να πορευτεί πολιτικά τους δύσκολους πρώτους μήνες του 2017, στην περίπτωση κατά την οποία οι αρνήσεις της Γερμανίας και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις στις τάξεις των συμμάχων, έχουν ως αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν άμεσα ευνοϊκές εξελίξεις.

Όπως φάνηκε και χθες, με την παρερμηνεία των δηλώσεων του Μάρτιν Σουλτς, που αρχικά θεωρήθηκαν ως “άδειασμα” του Αλέξη Τσίπρα, για να έρθει στη συνέχεια εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

Σε τέτοιες ισορροπίες λοιπόν, δεν είναι το καλύτερο δυνατό να πορεύεσαι με μονοθεματική ατζέντα στρατηγικής. Είναι χρήσιμο να έχεις και… εναλλακτικές διαδρομές.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής