Η Ελλάδα συμμετέχει στην EXPO 2017 του Καζακστάν

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 16, 2017, 12:16 am

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Ο Επίτροπος του Καζακστάν για την “EXPO 2017”, Ραπίλ Ζοσιμπάγιεφ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στις 8-9 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλία Ξανθάκο και με τον Χρήστο Στάικο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Enterprise Greece» (τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο την προβολή της χώρας μας ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως).

Ο Ηλίας Ξανθάκος διορίστηκε Επίτροπος του Ελληνικού Περιπτέρου της έκθεσης, ενώ  Πρώτος Αναπληρωτής Επίτροπος διορίστηκε ο Χρήστος Στάικος. Δεύτερη Αναπληρώτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Περιπτέρου διορίστηκε η Ελευθερία Περισσάκη, Γενική Διευθύντρια του «Enterprise Greece».

 

Και πριν προχωρήσουμε στο αντικείμενο των συζητήσεων, το εύλογο ερώτημα είναι τι εστί “ΕXPO 2017”.

Πρόκειται για διεθνή έκθεση που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, κατά το διάστημα 10 Ιουνίου και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Κεντρικό της θέμα είναι το “Future Energy”, δηλαδή η «μελλοντική ενέργεια», ένα φλέγον ζήτημα για τη σήμερον εποχή. Επίκεντρό της λοιπόν, αποτελεί το μέλλον της ενέργειας, οι καινοτόμες και πρακτικές λύσεις, καθώς και οι επιπτώσεις τους.

Η έκθεση θέτει επίσης το κρίσιμο ερώτημα του «πώς εξασφαλίζουμε την καθολική, ασφαλή και βιώσιμη πρόσβαση στην ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα».

Ο υπότιτλος της “EXPO 2017” είναι «Λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της ανθρωπότητας». Παρουσιάζοντας έτσι τις μελλοντικές ενεργειακές λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η έκθεση στοχεύει γενικότερα στη δημιουργία ενός «παγκόσμιου» διαλόγου μεταξύ χωρών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρήσεων, απευθυνόμενη παράλληλα στο ευρύ κοινό.

 

Αντικείμενο της συζήτησης των Ζοσιμπάγιεφ και Ξανθάκου ήταν φυσικά η συμμετοχή της χώρας μας στην έκθεση.

Ο Επίτροπος του Καζακστάν ενημέρωσε τον Έλληνα Επίτροπο για τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, οι οποίες χαιρετίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο κύριος Ζοσιμπάγιεφ τόνισε το γεγονός ότι η περίοδος διοργάνωσης της έκθεσης συμπίπτει ιδανικά με την περίοδο διακοπών στην Ελλάδα, θέλοντας να παροτρύνει έτσι τους Έλληνες να προγραμματίσουν μία επίσκεψη στη Δημοκρατία του Καζακστάν, συνδυάζοντας τις διακοπές τους με την ξενάγηση, όχι μόνο στα περίπτερα της έκθεσης, αλλά και στα αξιοθέατα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κύριος Ξανθάκος ενημέρωσε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι η συμμετοχή της με συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειακών υποδομών, σύμφωνα με τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Επισημαίνοντας την εμπειρία της Ελλάδας σε θέματα περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά ηλιακά θερμικά συστήματα αλλά και στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια.

Κατόπιν της συνάντησης, υπέγραψαν από κοινού τη Συμφωνία Συμμετοχής της Ελλάδας στην “EXPO 2017”, μία κίνηση που θα προωθήσει τον τουρισμό μας και θα «εξάγει» την προαναφερθείσα εμπειρία της χώρας μας στη Μεγάλη Στέπα για πρώτη φορά.

 

Η επιλογή της Αστάνα, ως διοργανώτριας πόλης για την “EXPO 2017”, έγινε στις 22 Νοεμβρίου του 2012, από το Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων (International Exhibitions Bureau – BIE).

Καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο, την πρώτη πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που θα διοργανώσει μια διεθνή έκθεση τέτοιου βεληνεκούς. Καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 100 χώρες, αλλά και 36 διεθνείς οργανισμοί. Με την «εκκωφαντική» συμμετοχή περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, που θα θελήσουν να επισκεφτούν τα εθνικά περίπτερα και να δουν από κοντά το μεγαλείο της Αστάνα.

Η Αστάνα αναμένεται λοιπόν να μας καταπλήξει διεθνώς, καθώς εκτός του ότι κατάφερε να διεκδικήσει τη σημαντική αυτή ευκαιρία, θα καταφέρει να διεκδικήσει και τις καρδιές όσων θα καταφέρουν να την επισκεφθούν.

Ίσως πρόκειται για τις πρωτεύουσες που λίγοι γνωρίζουμε, όμως η αρχιτεκτονική της, η ανερχόμενη οικονομική της ανάπτυξη και η χλιδή που εκπέμπουν τα εντυπωσιακά αξιοθέατά της, θα την κάνουν αξέχαστη.

Και η “EXPO 2017” αποτελεί τη μεγάλη της ευκαιρία!

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: 

 

Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελληνική Δημοκρατία

15669, Υμηττού 122, Παπάγου

http://www.kazembassy.gr

 

https://expo2017astana.com/en/ 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies