Η Ελλάδα θα διορθώσει το μέλλον, μονάχα αν αλλάξει (άμεσα) το Σύνταγμα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 06, 2018, 5:43 pm
3 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

 

 

 

Στον διάσημο πίνακα του Ντελακρουά, που εξελίχτηκε διαμέσου των εποχών σε συνειδησιακό αποτύπωμα της Γαλλικής Επανάστασης, «η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό».

Το σημειολογικό σχήμα αγκαλιάζει προχωρημένο περιεχόμενο, και λειτουργεί ως διαρκής ανατροφοδότης της μνήμης, ώστε ο τροχός της Ιστορίας να γυρίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Και κυρίως, με περίσσευμα συλλογικής αυτοπεποίθησης.

Κανένας λαός δεν… πήρε τα βουνά από μόνος του. Χρειάστηκε ηγεσία. Σε επίπεδο προσώπων, κυρίως όμως σε επίπεδο ιδεολογικού διακυβεύματος.

Γι’ αυτό και η «ελευθερία» της Γαλλικής Επανάστασης διατηρεί ιστορική αντοχή στη φυσική φθορά της συγκυρίας και της διαδοχής των εποχών.

Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη… μερικές μόνο από τις διεκδικήσιμες αρετές στο τανγκό της πρόοδου, στο οποίο η γαλλική κοινωνία, με εύλογο κίνητρο τη θυελλώδη συνειδησιακή επανάσταση του Διαφωτισμού, κατάφερε να… διδάξει τα βήματα και στις υπόλοιπες κοινωνίες των εθνών.

Όλες αυτές οι ιδέες ωστόσο, κάπου αποτυπώθηκαν. Και όχι… στον τοίχο, όσο κι αν ο τελευταίος έχει μερικές φορές τη δική του Ιστορία. Αποτυπώθηκαν σε συνταγματικά κείμενα. Έγιναν νόμοι του κράτους. Και χαρτογράφησαν τη διαδρομή κάθε κοινωνίας προς το μέλλον, όπως αυτό ορίζεται ως διαρκές άθροισμα των προκλήσεων του παρόντος.

Κάθε κοινωνία που προόδευσε ιστορικά, είχε νωρίτερα φιλοτεχνήσει ένα Σύνταγμα ιδεών πρωτοποριακών και ανθεκτικών στους πειρασμούς των δύσκολων στιγμών κάθε διαδρομής.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα Σύνταγμα των εθνών δεν αλλάζουν εύκολα. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να αλλάζουν. Για να μην τίθεται υπό διακινδύνευση η ίδια η αυτονόητη κίνηση του τροχού της Ιστορίας… μπροστά. Να μην αμφισβητείται ο φυσικός ερχομός του μέλλοντος, με διαβατήριο την πρόοδο και την εξέλιξη. Όχι… από συνήθεια.

Στην Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών, το Σύνταγμα έπρεπε να είχε αλλάξει… προχθές. Και είναι εξόχως απογοητευτικό οι πολιτικές δυνάμεις να υποτάσσονται στον πειρασμό της στιγμής, και να παραπέμπουν σε ένα αβέβαιο μέλλον, αλλαγές που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα.

Αυτή η χώρα, η δική μας πατρίδα, δεν θα έχει κανένα μέλλον, αν δεν διορθώσει εγκαίρως το Σύνταγμά της. Μονάχα έτσι θα διεκδικήσει να προλάβει να… διορθώσει το μέλλον της.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας