Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γράφει στα “Υστερόγραφα”: Το βαθύτερο μήνυμα του Brexit και των ισπανικών εκλογών

Υστερόγραφα Team
Posted on July 05, 2016, 1:48 pm

 

Screen Shot 2016-07-05 at 1.42.05 PM

 

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν ένα ισχυρό σοκ για την ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία χάνει έναν πολύτιμο εταίρο εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας.

Για τα αίτια του BREXIT γράφτηκαν πολλά, με κοινή όμως συνισταμένη την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Κατά γενική ομολογία εάν η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν αντιδράσει αμέσως και αποτελεσματικά, οι φωνές του ευρωσκεπτικισμού θα δυναμώσουν και ο κίνδυνος για ντόμινο εξελίξεων θα ενταθεί.

Όμως μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων θα παρέπεμπε στη γνωστή ρήση του Φρανσουά Μιτεράν ότι “οι πολίτες στα δημοψηφίσματα απαντούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το ερώτημα που τίθεται”.

Η ορθότητα της εν λόγω ρήσης έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, μεταξύ άλλων, παλαιότερα δημοψηφίσματα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Ο διλημματικός χαρακτήρας των δημοψηφισμάτων, η άγνοια των πολιτών για εξειδικευμένα πολιτικά ή οικονομικά θέματα, αλλά και η διάθεσή τους να “τιμωρήσουν” την εθνική τους κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα εν γένει για άλλα ζητήματα που τους ενοχλούν, επηρεάζουν και ενίοτε αλλοιώνουν την έκβαση ενός δημοψηφίσματος.

Ακόμη χειρότερο είναι ότι με αφετηρία τους παραπάνω λόγους, στα δημοψηφίσματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία, όπως συνέβη στην περίπτωση του BREXIT.

Όμως μόλις τρείς ημέρες αργότερα οι πολίτες μίας άλλης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, της πέμπτης σε πληθυσμό στην ΕΕ, εξέπεμψαν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα.

Ο Ισπανικός λαός είπε όχι στη δημαγωγία και επέλεξε τις δυνάμεις της σταθερότητας και της υπευθυνότητας.

Μάλιστα έδωσε την πρώτη θέση στο Λαϊκό Κόμμα αυξάνοντας το ποσοστό του από 28,7 σε 33%, παρά το γεγονός ότι ο Μαριάνο Ραχόι κυβέρνησε την περίοδο 2011-2015, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Αυτό που προφανώς δείχνουν τα δύο παραπάνω φαινομενικά αντιφατικά εκλογικά αποτελέσματα, είναι ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά και εύκολα συμπεράσματα σε ό, τι αφορά στη στάση των ευρωπαίων πολιτών.

Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη οφείλει να κάνει γενναία αυτοκριτική, να προωθήσει την πολιτική ενσωμάτωση και να ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό, μακριά από φαινόμενα εσωστρέφειας, εθνικών ανταγωνισμών, κλειστών συνόρων και ακραίων συμπεριφορών.

Γιατί το μήνυμα που έρχεται από κάθε γωνιά της Ευρώπης είναι ότι έχουμε ανάγκη μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Μία Ευρώπη για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς, με αλληλεγγύη στην πράξη για τις χώρες και τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν, η οποία θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα φέρει και πάλι κοντά τους πολίτες.

 

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Screen Shot 2016-07-05 at 1.44.46 PM 

 

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι