Η ΕΚΤ φέρνει σε πρώτο πλάνο την… πληγή των “κόκκινων” δανείων

Υστερόγραφα Team
Posted on October 04, 2017, 6:45 am
4 secs

 

Πηγή: capital.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν επισφαλή δάνεια, καθιστώντας απαγορευτικά ακριβό το να τα διακρατούν, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της πρότασης που έχει στην κατοχή του και επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr.

Από την 1η Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα δώσει διορία δύο ετών στις τράπεζες να βάλουν στην άκρη τα κεφάλαια για να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου χρέους που δεν εξυπηρετείται και που πρόσφατα ταξινομήθηκε και επτά χρόνια για να καλύψουν το σύνολο των επισφαλών δανείων με εξασφάλιση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και εμποδίζουν τον δανεισμό – ένας πονοκέφαλος για την ΕΚΤ καθώς η αδύναμη πιστωτική επέκταση μετριάζει τον αντίκτυπο της νομισματικής τόνωσης από τα χαμηλά επιτόκια, σημειώνει το πρακτορείο.

Τα μέτρα ωστόσο δεν θα επηρεάσουν τα σχεδόν 1 τρισ. ευρώ επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους οι τράπεζες. Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να αποτρέψουν να συσσωρευτούν νέα βουνά από επισφαλή δάνεια.

Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι πως δεν υπάρχει μια αποτελεσματική αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έτσι η πώληση των δανείων θα οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές, υποχρεώνοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν και νέα κεφάλαια, μια ακριβή άσκηση δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων των τραπεζών.

“Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%”, αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το προσχέδιο, το οποίο έχει ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου. Σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα τις οδηγίες αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να δρομολογήσει άμεση δράση.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι τράπεζες στην Ευρωζώνη είχαν διακρατήσει επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη του 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του πρώτου τριμήνου.

Το Reuters σημειώνει ότι οι τράπεζες σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο έχουν μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, οι ιταλικές τράπεζες είχαν 263 δισ. ευρώ στα τέλη του α΄ τριμήνου, με κάλυψη στο 48,5%. Στην Ελλάδα, 101,8 δισ. ευρώ ή το μισό από όλα τα δάνεια, είχαν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα στα μέσα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο προσχέδιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι αν και οι οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές, οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν τυχόν αποκλίσεις.

“Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν αναφορά για τη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές διατάξεις που περιγράφονται στην εν λόγω προσθήκη τουλάχιστον μία φορά ετησίως και να εξηγούν αποκλίσεις στην αρμόδια εποπτική αρχή”, σημειώνεται στο προσχέδιο.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι