Η εκδίκηση του Κάμερον. Το μέλλον δεν έχει… Μέι

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 17, 2017, 7:50 pm
4 secs

[email protected]

Είχε το… χάδι της Ιστορίας, αν όχι του πεπρωμένου, με το μέρος του. Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να γίνει ο πιο ονομαστός συντηρητικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, όχι όμως ως φυσικός κληρονομός της Σιδηράς Κυρίας, αλλά μάλλον του… Τόνι Μπλερ.

“Τόρι Μπλερ” τον αποκάλεσαν άλλωστε, θέλοντας να δείξουν τις κοινές ανησυχίες του με τον άνθρωπο που ξαναέκανε το Εργατικό Κόμμα… κυβερνών κόμμα, αναφορικά με την υπεραξία που μπορεί να προσδώσει η επικοινωνία στη δυναμική και την αχαλίνωτη διάχυση ενός πολιτικού μηνύματος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ως… νόμιμος ένοικος, δυο φορές. Ενώ ωστόσο κρατούσε στα χέρια του το ανοικτό προσκλητήριο της Ιστορίας για να ξεπεράσει άλλους μεγάλους, αυτοπαγιδεύτηκε στο αδιέξοδο του λαϊκισμού του Brexit.

Και τελικά αποχώρησε, παραδίδοντας τα κλειδιά της πρωθυπουργικής κατοικίας στην ολίγιστη Τερέζα Μέι. Με την οποία βεβαίως ποτέ δεν τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά το Brexit, και μερικές εβδομάδες μετά το σχεδόν απόλυτο κάζο της Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές, ο Ντέιβιντ Κάμερον δρομολογεί μεθοδικά την εκδίκησή του. Μέσα από τις στήλες της “Evening Standard”, εφημερίδας στην οποία βρήκε στέγη ο… διόσκουρος Τζορτζ Όσμπορν, ο Ντέιβιντ Κάμερον προέβλεψε γκρίζα σύννεφα για τον πολιτικό ορίζοντα της Τερέζα Μέι.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Τόρις, το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν ένα νέο όραμα, για να καταφέρουν να εμπνεύσουν τις νεώτερες γενιές, αυτές που στράφηκαν στις τελευταίες εκλογές στον Τζέρεμι Κόρμπιν και τους Εργατικούς.

Είναι αυτονόητο ότι το νέο αυτό όραμα δεν μπορεί να το κομίσει η Τερέζα Μέι. Ούτε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Πιθανόν όμως να μπορεί να διαδραματίσει τον σχετικό ρόλο ο Τζορτζ Όσμπορν. Γι’ αυτόν δουλεύει παρασκηνιακά ο Ντέιβιντ Κάμερον.

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας