Η εθνική αναγκαιότητα για συναίνεση, που κατανοούν Τσίπρας-Φώφη, και η πολιτική απομόνωση του Βενιζέλου

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on March 28, 2018, 7:17 am
2 secs

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Το πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση λειτουργεί ήδη ως καταλύτης αλλαγών και εξελίξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στελέχη της επιρροής του, που ταυτίστηκαν με τη διακυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2015, και χρεώνονται πολιτικά με τη δραματικη συρρίκνωση της κοινωνικής απήχησης και αποδοχής του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται ήδη σε πολιτική απομόνωση από τον χώρο του Κέντρου, με τα σενάρια να τους φέρνουν σε διαρκές φλερτ με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την πρόσφατη σχετική απόφαση του ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα.

Έτσι, επέμεινε στη σχετική επιστολή που έστειλε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, και είδε τον Αλέξη Τσίπρα να ανταποκρίνεται με θέρμη.

Το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που δείχνει ότι, βρισκόμαστε στον πρόλογο μιας ουσιαστικής απόπειρας εθνικής συναίνεσης.

Το κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

“Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά. 
Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει. 
Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες. 
Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. 
Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας. 
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας”.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής