Η δύναμη μιας ιδέας…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 11, 2017, 7:12 pm
6 secs

 

[email protected]

Ας αρχίσουμε το μέτρημα… Λόταρ Ντε Μεζίερ. Χέλμουτ Κολ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γκέρχαρντ Σρέντερ. Έντμουντ Στόιμπερ. Πέερ Στάινμπρουκ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Προφανώς… δεν θα κολλούσε στον Μάρτιν Σουλτς.

Η κυρία που γεννήθηκε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, και κυριαρχεί τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης, χρειάστηκε να “εκτελέσει” (πολιτικά πάντα) όλους τους παραπάνω που βρέθηκαν στο δρόμο της. Είτε ως μέντορες, όπως ο Ντε Μεζίερ και ο Κολ, είτε ως σύμμαχοι, όπως ο Σόιμπλε και ο Στόιμπερ, είτε ως αντίπαλοι διεκδικητές της Καγκελαρίας, όπως ο Σρέντερ, ο Στάινμπρουκ και ο Σταϊνμάγερ.

Για όσους παρακολουθούν φανατικά το “Game of Thrones”, η Άνγκελα Μέρκελ μοιάζει λιγάκι με την Arya Stark και τη θρυλική λίστα με τους εχθρούς της, τους οποίους και… τακτοποιεί, με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Απομένουν ακόμη σχεδόν 6 εβδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν. Ο λαός που, στον διάλογο με τον καθρέφτη της Ιστορίας του, αυτοπροσδιορίζεται ως… ανώτερος των υπολοίπων, δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει ηγεσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συντρίψει στις κάλπες τον Μάρτιν Σουλτς, με το CDU να έχει δημοσκοπικά μια διαφορά πέριξ του 15% από το SPD. Μια διαφορά που πιθανότατα θα αυξηθεί “πάνω στην κάλπη”, τότε που το ρεύμα υπέρ του νικητή διευρύνει διαφορές και αγκαλιάζει θριάμβους.

Αν μάλιστα σε αυτές τις 6 εβδομάδες δεν προκύψει κάποιο δραματικό απρόοπτο, θα μας… τελειώσει και ο Μεγάλος Συνασπισμός, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα έχουν ανάγκη τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να συγκροτήσουν συμπαγή και βιώσιμη κυβέρνηση. Θα το επιτύχουν με τα μικρότερα κόμματα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει περίσσευμα χρόνου στη μελέτη του φαινομένου Μέρκελ. Αν και μάλλον δεν θα… ξοδευτεί, εφόσον εστιάσει στην παράμετρο της… μεταφυσικής. Τη δύναμη μιας ιδέας. Που γεννήθηκε στο μυαλό της Μέρκελ, και στη συνέχεια η Καγκελάριος (της καρδιάς μας) φρόντισε να καρφιτσώσει στο μυαλό της γερμανικής κοινωνίας. Όπως στο “Inception” του Nolan. Η ιδέα της γυναίκας που διέψευσε το πεπρωμένο.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας