Η διεθνούς φήμης πιανίστρια Jania Αubakirova, μιλάει στα “Υστερόγραφα”

Υστερόγραφα Team
Posted on October 07, 2017, 1:15 pm
23 secs

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κλασική μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες, με ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και την πνευματική υγεία. Γαληνεύει “ψυχή τε και σώματι”, ιδιαιτέρως τα ήρεμα και σε αργούς ρυθμούς κλασικά μουσικά κομμάτια.

Εκτός αυτής της παραμέτρου, μία συναυλία κλασικής μουσικής αποτελεί για κάποιους τον ιδεατό τρόπο διασκέδασης. Για κάποιους άλλους μπορεί να είναι ένα “άπιαστο όνειρο”, ενώ υπάρχουν και οι λάτρεις αυτού του είδους μουσικής, οι οποίοι εντάσσουν στο βιβλίο “εμπειριών ζωής” τους κάθε μουσική παράσταση που παρακολουθούν. Ιδίως, όταν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Στις 4 Οκτωβρίου, η κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του “Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός” στο κέντρο της Αθήνας, πλημμύρισε από ήχους κλασικής μουσικής. Από μουσικά κομμάτια σε ήρεμο και αργό ρυθμό (όπως ακριβώς επιβάλλει και η επιστήμη) ενθουσιάζοντας το κοινό που είχε από νωρίς κατακλύσει την αίθουσα.

Για να παραστεί στη συναυλία της διεθνούς φήμης πιανίστριας Zhaniya Aubakirova από το Καζακστάν, και να ακούσει… δια χειρός της, τα αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων μουσικά κομμάτια των Μπαχ και Σοπέν.

 

Η Jania (όπως είναι ευρέως γνωστή) Αubakirova, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, ως προσκεκλημένη του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, Αλεξέι Βόλκοβ, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για τα 25 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν, την 1η Οκτωβρίου του 1992.

Μία επέτειο, που η Πρεσβεία του Καζακστάν θέλησε να γιορτάσει με αυτήν την μεγαλοπρεπή εκδήλωση, με όλα τα φώτα να είναι στραμμένα στην «Λαϊκή Καλλιτέχνιδα» της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Τίτλος που έχει δοθεί στην κυρία Αubakirova, συνοψίζοντας σε μία φράση μία λαμπρή πορεία αρκετών χρόνων στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Μία καριέρα που ξεκίνησε από την Κεντρική Ασία και κατάφερε να “απογειωθεί” σε όλη την υφήλιο. Κάτι που η χώρα της αναγνώρισε, απονέμοντάς της σημαντικές διακρίσεις.

Ο σημαντικότερος τίτλος που της έχει δοθεί, είναι το “Κρατικό Βραβείο Ειρήνης και Προόδου του Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν”, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Eνώ το 1998, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας της απένειμε τον τίτλο του “Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων”.

Η Zhaniya Aubakirova σπούδασε στο “Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας” δίπλα σε σπουδαίους και φημισμένους καθηγητές, γεγονός που προδιέγραψε μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία με διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Η κυρία Αubakirova έχει επίσης διακριθεί και για το παιδαγωγικό της έργο. Από το 1983 υπήρξε καθηγήτρια στο “Εθνικό Ωδείο Kurmangazy του Καζακστάν”, ενώ το 1997 ανέλαβε τα ηνία της Πρυτανείας του Ωδείου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί στα “Υστερόγραφα”, η “Λαϊκή Καλλιτέχνιδα του Καζακστάν” Zhaniya Aubakirova, που αναβάθμισε τiς μουσικές σπουδές στη χώρα της μέσα από την προσήλωσή της στο πιάνο και την κλασική μουσική, απαντάει στις ερωτήσεις μας.

 

Aγαπητή  κυρία Aubakirova,

Πρωτίστως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παραχώρηση συνέντευξης στa “Υστερόγραφα”. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας.

-Είστε μία αναγνωρισμένη πιανίστρια όχι μόνο στη χώρα σας, αλλά και παγκοσμίως, καθώς πραγματοποιείτε συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Πώς προέκυψε αυτή η συναυλία στην Αθήνα; Και τί σημαίνει αυτή για εσάς; Ήταν ένα όνειρο ζωής;

 

Πριν από 20 χρόνια είχα δώσει μια μικρή συναυλία στην Πάτρα, αλλά μετά από αυτό δεν έτυχε να ξαναέρθω στην Ελλάδα. Αυτήν την φορά με προσκάλεσε ο Πρέσβης μας Αλεξέι Βόλκοβ, τον οποίο σέβομαι και συμπαθώ πάρα πολύ. Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν αφιερωμένη στην 25η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας.

Παίζοντας για πρώτη φορά σε μια νέα πόλη, είναι πάντα ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Οι μουσικοί είναι νομάδες, πάντα θέλουν να ανοίξουν νέους χώρους, καινούργιο ακροατήριο, πόλεις, αίθουσες.

Η Zhaniya Aubakirova με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, Αλεξέι Βόλκοβ, κατά τη δεξίωση που ακολούθησε την μουσική εκδήλωση στην Αθήνα.

-Ποιος είναι ο ρόλος που έχει η μουσική στο Καζακστάν και ειδικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας; Στο πλαίσιο αυτό, οι Καζάκοι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μουσική;

Γνωρίζω ότι ο ρόλος της μουσικής και της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι γονείς στέλνουν όλο και περισσότερο τα παιδιά τους σε μουσικά σχολεία και στούντιο. Η εισροή νεοαφιχθέντων από όλες τις περιοχές του Καζακστάν αυξάνεται όλο και περισσότερο. Μου φαίνεται ότι η σπουδαιότητα της μουσικής εκπαίδευσης θα αυξηθεί σε όλες τις χώρες και εμείς δεν είμαστε εξαίρεση.

-Και τι συμβαίνει με την κλασική μουσική; Σας ρωτάω, καθώς είστε το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να μου δώσετε αυτήν την απάντηση, δεδομένου ότι είστε επίσης Πρύτανης του Εθνικού Ωδείου του Καζακστάν (Kazakh National Kurmangazy Conservatoire).

Όπως ήδη ανέφερα, ο ρόλος της κλασικής μουσικής και της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του Ωδείου μας, με την υποστήριξη του κράτους και των χορηγών, έχουν την ευκαιρία να παίζουν κάθε χρόνο στη χώρα και στις καλύτερες αίθουσες του κόσμου. Ακόμη πιο έντονα στη χώρα και στο Ωδείο μας αναπτύσσεται η λαϊκή μουσική. Ο κόσμος με ενθουσιασμό αντιλαμβάνεται την παραδοσιακή μουσική του Καζακστάν. Οι νεαροί καλλιτέχνες του Καζακστάν είναι πολύ δραστήριοι, δημιουργούν πολλά μουσικά σύνολα στο είδος της καζακικής παραδοσιακής και σύγχρονης λαϊκής μουσικής.

-Αναμφίβολα, αποτελείτε έμπνευση για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κλασική μουσική. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάποιος διάσημος καλλιτέχνης παγκοσμίως; Εσείς προσωπικά κάνατε θυσίες στη ζωή σας;

Οι άνθρωποι που επιδιώκουν υψηλούς στόχους γενικά θυσιάζουν πολλά. Η ζωή ενός μουσικού είναι καθημερινή σκληρή δουλειά. Συναυλίες, λουλούδια, επιτυχία, ταξίδια – αποτελούν μόνο την εξωτερική πλευρά.

Θα ήθελα να ελπίζω ότι μπορώ να αποτελέσω έμπνευση για τους νέους, αν και το επάγγελμά μας αντικειμενικά είναι ένα είδος «δύσκολης» έμπνευσης.

-Ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στους νέους που σπουδάζουν μουσική;

Να είστε πιστοί στην αγάπη σας για την κλασική μουσική!

-Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης καθώς και το αγαπημένο σας κομμάτι, και για ποιον λόγο.

Λατρεύω, για παράδειγμα, το δεύτερο κοντσέρτο του Μπραμς, και μου αρέσουν επίσης πολλά υπέροχα έργα συνθετών του 17-20ου αιώνα. Από το αιώνιο παλιό ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις έναν συνθέτη ή ένα κομμάτι.

Κυρία Aubakirova, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του “Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός”, στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στο βήμα, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, Αλεξέι Βόλκοβ, προλογίζει την μουσική συναυλία της Zhaniya Aubakirova.

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι