Η (διαχρονική) μάστιγα του λαϊκισμού των πυρκαγιών

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 19, 2017, 2:01 pm
5 secs

 

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

 

 

Ίσως να πρέπει τελικά να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι, αυτή η χώρα δεν θα μάθει ποτέ. Αφού δεν έμαθε ακόμη και μετά από επτά χρόνια της ζώσας, βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης…

Η νέα εθνική καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, ήρθε να αναδείξει για νιοστή φορά τις χρόνιες και αγιάτρευτες γονιδιακές παθογένειές μας.

Επανέφερε σε πρώτο πλάνο τον λαϊκισμό. Που κολυμπάει στο dna του πολιτικού συστήματος, ανεξαρτήτως εποχής, και απλώς προσαρμόζεται, ως προς την ένταση και τη στόχευση της εκδήλωσής του, ανάλογα με τη συγκυρία της εξουσίας. Δηλαδή, το αν κάποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Τα τελευταία πολλά χρόνια, κάθε αντιπολίτευση λαϊκίζει ακραία με τις κυβερνητικές ευθύνες για τις μη διαχειρίσιμες πυρκαγιές. Και κάθε κυβέρνηση λαϊκίζει το ίδιο ακραία, αναζητώντας δικαιολογίες και επιχειρώντας συμψηφισμούς με το παρελθόν.

Δυστυχώς… αυτή είναι η Ελλάδα, που θα έλεγε και ο Κώστας Σημίτης, με τον γνωστό και ιστορικά μοιραίο ρόλο στην εδραίωση των συνθηκών που οδήγησαν στην εθνική χρεοκοπία του 2010, στα χέρια και με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου.

Μια Ελλάδα καταδικασμένη να υποφέρει στα χέρια του λαϊκισμού. Είτε πρόκειται για τους γνήσιους εκφραστές του, είτε για εκείνους που επιθυμούν να τον πολεμήσουν, αλλά υποκύπτουν τελικά στον πειρασμό να τον… υιοθετήσουν.

Πολύ περισσότερο στη σημερινή ιστορική συγκυρία, το αδιέξοδο μοιάζει αφόρητο, καθώς, μέσω της αδιαμεσολάβητης και αφιλτράριστης δυναμικής των social media (ακόμη και με την κακοφωνία των στρατών από πληρωμένα και χαμηλής νοημοσύνης τρολ), στον δημόσιο λόγο κυριαρχούν οι υστερίες. Και οι υστερικοί.

Περί… φωτός, αφήστε το καλύτερα.

 

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας