Η διάλεξη Αβραμόπουλου στο φοιτητικό κοινό της Αθήνας

Αθηνά Κοροβέση
Posted on March 18, 2017, 9:21 am

 

[email protected]

 

Εκ Λέσβου ορμώμενος, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο νησί, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τίμησε με την παρουσία του το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο πραγματοποίησε διάλεξη υπό το θέμα “Μετανάστευση, Ασφάλεια και πως επηρεάζουν το μέλλον της Ευρώπης”, την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Ο κ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος στο φοιτητικό κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα, μίλησε με απτό λόγο εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και αναδεικνύοντας τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από το Χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ιθαγένειας.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, αναφερόμενος στην ορθότερη κατά τον ίδιο φράση περί ύπαρξης “κυβερνήσεων” πίσω από τη φράση “κράτη-μέλη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την πολιτική διάσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τις επιμέρους πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δεδομένου ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δοκιμάζει τη συνοχή των “Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης” (όρος που χρησιμοποίησε ο Τσώρτσιλ), και η στάση των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τη διάλεξη του κ. Αβραμόπουλου, σχολιαστής ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ι.ΔΙ.Σ. και συντονιστής ο Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ..

Το ακροατήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελούταν από φοιτητές πολιτικών επιστημών και διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, τόσο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όσο και από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έθεσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τον Επίτροπο, προωθώντας τη συζήτηση, που είχε και ένα άρωμα… διπλωματίας.

 

Η επόμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.idis.gr.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies