Η Δημοκρατία (μας) θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την “ποδοσφαιροποίηση” της Δικαιοσύνης

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 03, 2018, 10:24 pm
3 secs

 

Του Μάνου Οικονομiδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

 

 

 

 

            Η Ιστορία, αλλά πρωτίστως η… ζωή, μας υπενθυμίζουν επίμονα και άγαρμπα ότι, μια συνήθεια που γίνεται ρουτίνα, προσλαμβάνει τοξικά χαρακτηριστικά. Και στο τέλος φθείρεται σε επικίνδυνα πληθυντικό βαθμό.

            Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου το προσωπικό πρόβλημα του καθενός οδηγεί σε μονοδιάστατες σκέψεις, συναισθήματα και κατά συνέπεια συμπεριφορά, παραμερίζοντας, αν όχι αδιαφορώντας για την… παρεξηγημένη έννοια της αλληλεγγύης με τον διπλανό, πολλές από τις «αγαπημένες συνήθειες» της Μεταπολίτευσης, έγιναν ρουτίνα. Και κάπως έτσι, άρχισαν να εμφανίζουν ρωγμές…

            Η Δικαιοσύνη, ως θεμελιώδης πυλώνας της Δημοκρατίας, αλλά και στην καθημερινή άσκησή της από τους λειτουργούς της, εξελίσσεται σταθερά και επίμονα σε μέρος του εθνικού προβλήματος. Ενώ θα έπρεπε να είναι μια από τις λύσεις στα προβλήματα που ορθώνονται στο μέλλον. Το προσωπικό, συλλογικό, κοινωνικό, εθνικό.

            Με αφορμή τη δυσώδη καθημερινότητα που διαμορφώνεται στον δημόσιο βίο, στη σκιά πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, με τους εμπλεκόμενους και όσους αντιπαρατίθενται, να έχουν «ποδοσφαιροποιήσει» τη Δικαιοσύνη, οι λειτουργοί της τελευταίας έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

            Με συμπεριφορές, ρητορική, αποφάσεις και… διαρροές απαξιώνουν καθημερινά τον πιο αυτονόητο, και εξ αντανακλάσεως πιο σημαντικό πυλώνα της Δημοκρατίας μας.

            Μια Δημοκρατία που είναι δεδομένη για την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Παλαιότερα… ας το αφήσουμε καλύτερα. Και όχι μόνο για την ολέθρια περίοδο της επταετούς δικτατορίας. Αλλά και νωρίτερα. Τότε που το πολιτικό σύστημα πορευόταν σε συνθήκες «υπό αμφισβήτησης» Δημοκρατίας.

            Φτάσαμε δυστυχώς στην αμήχανη στιγμή όπου, η Δικαιοσύνη λοξοκοιτάζει έντρομη τους λειτουργούς της. Και στρέφει τη ματιά της στις γενιές που έρχονται, στους νεώτερους λειτουργούς της, για να φρενάρουν την παρακμή.

            Γιατί, αν το φρένο δεν μπει εγκαίρως και αποφασιστικά, το τίμημα θα είναι ολέθριο. Για όλους μας. Η κοινωνία ήδη αρχίζει να αναρωτιέται. Και να χάνει την εμπιστοσύνη της…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας