Η δέσμευση της Σπυράκη στους συνταξιούχους: “Εμείς θα βρούμε δουλειά στα εγγόνια σας”

Υστερόγραφα Team
Posted on May 12, 2018, 3:53 pm
8 secs

 

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Η Μαρία Σπυράκη σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

 

Για την απόφαση ΣτΕ για τις συντάξεις

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συντάξεις πέρα από το ότι είναι προφανώς άδικη, είναι και πολλές φορές μη βιώσιμη. Οι άνθρωποι δηλαδή που καλούνται να ζήσουν με 400 ευρώ, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και εκτός των άλλων ξέρουμε όλοι ότι οι συντάξεις δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους που τις λαμβάνουν, αφορούν συνολικά την ελληνική οικογένεια: ο παππούς, η γιαγιά ενισχύει το εγγόνι, ενισχύει την οικογένεια για να επιβιώσει μέσα σε αυτήν την πολύ μεγάλη δυσκολία. Ένας τρόπος υπάρχει, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση: Να δημιουργήσουμε δουλειές. Να αναπτύξουμε την οικονομία. Με αυτήν την κυβέρνηση, με αυτές τις επιλογές, με όσα έχει αυτή η Κυβέρνηση υπογράψει -που πριν από λίγο συζητήσατε- και που δεσμεύουν τη χώρα την επόμενη πενταετία, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

 

Για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εισφορών, να αυξήσουμε τις δουλειές, να αυξήσουμε τον πλούτο στην Ελλάδα, να μπορέσουμε να ξαναενισχύσουμε τους συνταξιούχους, ένας τρόπος υπάρχει: Να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, και για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση διαλύεται. Είναι προφανές ότι ο συνεκτικός ιστός που τους κρατάει μαζί λιώνει.  Είναι, λοιπόν, απαραίτητο -εκτός από το να φύγουν, που είναι ένα ρεύμα λύτρωσης- να ακούσουν οι πολίτες και τη δική μας πρόταση.  Που δεν είναι άλλη από το ότι απευθύνεται συνολικά στην ελληνική οικογένεια.  Δεν λέμε στον παππού ότι αύριο το πρωί θα του δώσουμε 100 ευρώ, τού λέμε όμως με συγκροτημένο σχέδιο ότι θα βρούμε δουλειά στο εγγόνι. Γιατί το εγγόνι θα βρει δουλειά αν αναπτυχθούν τα σχέδια των επιχειρήσεων που αυτήν την ώρα είναι στο συρτάρι. Το εγγόνι θα βρει δουλειά με τις επενδύσεις που προσκαλούμε. Το εγγόνι θα βρει δουλειά με ένα σταθερό περιβάλλον, το εγγόνι θα βρει δουλειά, όπως πολύ καλά ξέρετε, αν μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι ξέρουν τι μπορούν να προγραμματίσουν για την επόμενη πενταετία.

 

Για το σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη.

 

Η δική μας συνταγή είναι η συνταγή της κανονικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι η Ελλάδα. Είναι συγχρόνως, η συνταγή της προσπάθειας να μην ποινικοποιήσουμε  την επιχειρηματικότητα, είναι η συνταγή της προσπάθειας να μειώσουμε τα έξοδα του Δημοσίου.

 

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, επιχειρεί να προχωρήσει στην πρόσληψη μονίμων υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου χρησιμοποιώντας κριτήρια που δείχνουν ότι προτιμά τους δικούς της ανθρώπους. Μοριοδοτεί  δηλαδή τους υπάρχοντες γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Γιατί το κάνει; Για να φτιάξει ένα μηχανισμό για να ελέγχει το κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μετά τη διακυβέρνησή τους και γιατί έχουν πολλά ακόμα ρουσφέτια να τακτοποιήσουν. Τι απαντάμε σε αυτό:  απλώς, δεν αναγνωρίζουμε τη διαδικασία. Δεν θα βάλουμε τον Έλληνα συνταξιούχο, τον Έλληνα που παίρνει 500 ευρώ -και θα κληθεί να πληρώσει φόρο μετά το ’19- να πληρώσει ένα τέτοιο κράτος, ένα τόσο σπάταλο κράτος. Θα χρησιμοποιήσουμε κριτήρια, θα μειώσουμε τις θέσεις ευθύνης και κυρίως θα τους δώσουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Είτε οικογενειακά -γιατί όταν ο παππούς δει το εγγόνι να βρίσκει δουλειά και να προχωράει με βάση τα προσόντα του, και εκείνος θα είναι ικανοποιημένος- είτε φροντίζοντας τις ομάδες που δεν τα καταφέρουν.  

 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και είναι δική μας πολιτική. Επιτρέψτε μου να το πω και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. Είναι δική μας πολιτική, είναι πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

 

Κατά πόσον η Ν.Δ. θα είναι δεσμευμένη από αυτά που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση Τσίπρα;

 

Η δέσμευση ανελήφθη από την κυβέρνηση και μετά από τον χρόνο της θητείας της. Το είπαμε, το αποκαλύψαμε, το έχουν καταλάβει οι Έλληνες. Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθεροποιήσουμε το τοπίο, να αυξήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να απελευθερώσουμε δυνάμεις, και τότε ο κ. Μητσοτάκης θα καθίσει στο τραπέζι με τους πιστωτές και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Τότε θα δείξει ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας ξεκολλήσει και δεν είναι σε αυτό το καημένο 1,9% σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν, πολύ κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη, τότε τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

 

Ξέρετε είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις ένα σπίτι στο οποίο μπαίνουν 500 ευρώ και ο δανειστής να σου ζητάει τα 300 και διαφορετικό πράγμα να έχεις ένας σπίτι στο οποίο μπαίνουν 1000 ευρώ και ο δανειστής να σου ζητάει τα 300. Και εσύ να του λες τώρα θα μπορέσω να κάνω μια καλύτερη διευθέτηση γιατί βλέπεις ότι εγγυώμαι με το εισόδημά μου. Αυτό θα κάνουμε. Ό,τι κάνουν τα νοικοκυρεμένα σπίτια. Θα δώσουμε εξετάσεις αξιοπιστίας και θα τις κερδίσουμε, θα δείτε πως θα πορευθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Θέλω να μπείτε στον κόπο –γιατί ξέρετε πολύ καλά οικονομικά– να δείτε την πορεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του Α.Ε.Π. πως έγινε μετά την κρίση, πως πήγε δηλαδή από το ’12 και μετά. Θα δείτε ότι την περίοδο της Κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, το Α.Ε.Π. πήγε προς τα πάνω, η καμπύλη πήγαινε προς τα επάνω, την περίοδο του Βαρουφάκη και της περίφημης διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω, που ήταν σαφής επιλογή του κ. Τσίπρα, κατακρημνίστηκε, για να εξισορροπηθεί τώρα. Για να βρισκόμαστε τώρα σε μια ευθεία.

 

Η δική μας επιλογή είναι η καμπύλη του Α.Ε.Π. να κινηθεί προς τα επάνω και σε εκείνη ακριβώς την κλίση προς τα επάνω θα δείξουμε στους πιστωτές, θα δείξουμε στις διεθνείς αγορές, θα δείξουμε σε εκείνους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ότι μπορούμε με σταθερότητα να έχουμε εισοδήματα στη χώρα μας, ότι μπορούμε με σταθερότητα να δημιουργήσουμε δουλειές. Χρειαζόμαστε ένας σοκ. Και το σοκ δεν είναι φορολογικό όπως το περιέγραφαν πριν από λίγο οι συνομιλητές σας. Το σοκ είναι επενδυτικό. Χρειαζόμαστε εκατοντάδες εκατομμύρια  που πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να  ανακάμψουμε. Χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια επενδύσεων και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Εμείς το μπορούμε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά αξιόπιστο στους διεθνείς συνομιλητές του. Το μπορούμε γιατί η χώρα αυτήν την ώρα όπως διαμορφώνεται μπορεί να είναι ελκυστική αν το περιβάλλον σταθεροποιηθεί και αν αφαιρέσουμε την αβεβαιότητα από το τραπέζι.

 

Αυτή η κυβέρνηση τι κάνει; Αντί να αφαιρέσει την αβεβαιότητα από το τραπέζι και να δώσει και στους ξένους και στους εγχώριους  επιχειρηματίες την δυνατότητα να επενδύσουν, αυξάνει την αβεβαιότητα. Θεσμοθετεί την απλή αναλογική, ώστε να δείχνει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία. Θεσμοθετεί την απλή αναλογική ακόμα και στους Δήμους, να φέρει και εκεί μπάχαλο παντού, επιχειρεί να δώσει την αίσθηση ότι μετά από αυτό το σχήμα στην Ελλάδα θα υπάρχουν επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις και χάος. Αυτό σας βεβαιώνω ότι δεν θα συμβεί, η χώρα θα κυβερνηθεί, οι πολίτες θα αποφασίσουν και σίγουρα μπορούμε να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον και να δούμε εξελίξεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που τώρα δεν μπορούμε να τις συζητήσουμε. Γιατί σας άκουσα να προσανατολίζεστε στους φόρους και στις περικοπές. Η λογική η δική μας είναι από την άλλη πλευρά. Είναι στην μείωση των φόρων, στην αύξηση του εισοδήματος, στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων.

 

Είστε έτοιμοι για εκλογές αύριο το πρωί;     

 

Και χθες. Και όπως ξέρετε την Κυριακή έχουμε και εσωκομματικές εκλογές. 155.000 άνθρωποι ήρθαν να εγγραφούν ή ανανέωσαν την εγγραφή τους, έδωσαν τον οβολό τους -12 ευρώ. Όπως ξέρετε, το καταστατικό μας απαγορεύει περαιτέρω δανεισμό, και το ποσό αυτό βοηθάει τη Ν.Δ. εντελώς διαφανώς. Αλλά κυρίως, είμαστε αυτήν την ώρα που μιλάμε το μεγαλύτερο –επιτρέψτε μου να πω– κόμμα στην Ευρώπη το οποίο έχει εγγεγραμμένα μέλη, ενεργά μέλη, τα οποία διεκδικούν τη συμμετοχή τους στην εσωκομματική διεργασία.  

 

Ο Μητσοτάκης θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ όταν γίνει πρωθυπουργός;

 

Το έχει εξαγγείλει. Αν έχει κάτι ο κ.  Μητσοτάκης αποφασίσει, είναι να μην μιλήσει κανένας από μας –πόσο μάλλον ο ίδιος-  με υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Και κυρίως, εμείς δεν δίνουμε την αίσθηση ότι έχουμε ένα καλάθι από το οποίο θα βγάζουμε δώρα. Εμείς έχουμε ένα σοβαρό, συγκροτημένο σχέδιο. Αντίθετα η κυβέρνηση τώρα αφήνει να διαρρέουν σενάρια ενώ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 2,6 δις εισπράξιμα. Το ξέρετε δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, διαβάζετε πολύ καλά τον προϋπολογισμό και το ξέρετε. Άρα τι κάνει; Απλώς κοροϊδεύει τους πολίτες. Φεύγουν και κοροϊδεύουν τους πολίτες. Και το κάνουν με πολύ μεγάλη άνεση. Εδώ το έκαναν με πολύ μεγάλη άνεση όταν ήξεραν ότι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να κυβερνήσουν. Γιατί να μην το κάνουν τώρα που για αυτούς δεν θα έχει κανένα κόστος;

 

Επίσκεψη κ. Κεφαλογιάννη στην Τουρκία.

 

Η πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη να θέσει στις 22 Μαρτίου το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οδήγησε στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε συνέχεια έγινε και η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.  Πήγαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, με μπροστάρη, αν θέλετε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πήραμε το ψήφισμα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα πάει ο κ. Κεφαλογιάννης, ο συνάδελφός μου,  ως εκπρόσωπος του Ε.Κ. –επικεφαλής της επιτροπής Ε.Κ.-Τουρκίας- για να επισκεφθεί τους δύο στρατιωτικούς. 

 

Όλα γίνονται μετά από συνεννόηση, σε συνεννόηση, με τον Πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι με τον κ. Κεφαλογιάννη στην Αλεξανδρούπουλη και ο κ. Κεφαλογιάννης θα περάσει μέσα. Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει μία πρώτη εθνική προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και αυτό είναι η επιστροφή των δύο ανθρώπων στις οικογένειές τους κι εκεί θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνατότητες που έχουμε για να παραμείνει το θέμα στην επικαιρότητα, για να γυρίσουν οι άνθρωποι σπίτια τους.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι