Η αφετηρία της αποδρομής ενός… σχεδόν “Ατατούρκ”

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 17, 2017, 10:40 am
0 secs

Στοιχειώδης ειλικρίνεια επιβάλει να παραδεχτούμε ότι, η Τουρκία είχε να γνωρίσει ηγέτη σαν τον Ταγίπ Ερντογάν από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ. Ένας κανονικός και ένας… σχεδόν “Ατατούρκ”, δηλαδή πατέρας των Τούρκων, λοιπόν. καθόρισαν τη σύγχρονη μορφή μιας πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ένας από τους πλέον δημοφιλείς ηγέτες του σύγχρονου κόσμου. Μετά από σχεδόν 15 χρόνια στην ηγεσία της Τουρκίας, και παρόλο που η άσκηση εξουσίας από την πλευρά του έχει “στραγγαλίσει” αρκετές από τις αρχές της Δημοκρατίας, διατηρεί την ανοχή και την αγάπη σχεδόν του μισού πληθυσμού.

Ο άλλος μισός βέβαια, ενδεχομένως και να τον μισεί, αυτή ωστόσο είναι η τύχη κάθε μεγάλου και χαρισματικού ηγέτη. Ξυπνάει πάθη, προς κάθε κατεύθυνση.

Το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος έδειξε ότι ο Ερντογάν έφτασε πολύ κοντά στο όνειρο της ζωής του. Να γίνει “Ατατούρκ”. Τυπικά, από τη στιγμή που η πρότασή του στο δημοψήφισμα εγκρίθηκε, τα κατάφερε. Ουσιαστικά όμως όχι. Και το πολιτικό στραπάτσο που υπέστη είναι μεγάλο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, τόσο της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ένας πληγωμένος Ερντογάν βιώνει την αφετηρία της αποδρομής της μακράς πολιτικής ηγεμονίας του. Κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο…

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος