Η… αυτοκατάργηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 07, 2016, 10:31 am

 

12363111_566713723479197_2292455580623225993_o

 

Η πολιτική διαδρομή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον χώρο της Κεντροδεξιάς δεν αμφισβητείται. Στρατιώτης της παράταξης, με παρουσία στην πρώτη γραμμή των αγώνων, τότε που οι αγώνες… είχαν αξία. Από την εποχή της προεδρίας του στην ΟΝΝΕΔ, μέχρι τα διάφορα υπουργικά πόστα τα οποία κατέλαβε, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, και την Προεδρία της Βουλής επί διακυβέρνησης Σαμαρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έλειψε ποτέ.

Η διαδρομή ευπατρίδη της παράταξης άλλωστε, ήταν και εκείνη που τον κατέστησε διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το μοιραίο βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, χωρίς… να ανοίξει μύτη. Χωρίς να υπάρξουν γκρίνιες και δεύτερες σκέψεις, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ένωνε. Ήταν σημείο αναφοράς για τη Νέα Δημοκρατία.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όλοι στάθηκαν πίσω του. Και χάρη σε εκείνον η Νέα Δημοκρατία είχε μια αξιοπρεπή παρουσία. Από την επομένη εκείνων των εκλογών ωστόσο, άρχισαν τα… φάλτσα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βιάστηκε να θέσει θέμα ηγεσίας, και να προκαλέσει τη σχετική ψηφοφορία από τη βάση. Όσα ακολούθησαν, προσφέρονται ως υλικό για… βιβλίο. Τελικά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπέστη επώδυνη ήττα στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που γύρω του συνασπίστηκε η καραμανλική πτέρυγα, το πιο συνεπές και συμπαγές κομμάτι της Κεντροδεξιάς, χαρίζοντάς του ποσοστό 48%.

Από την επομένη της ήττας του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαφανίστηκε. Αφήνοντας “ορφανούς” εκείνους που τον στήριξαν και τον βοήθησαν. Στο γύρισμα της σελίδας στη Νέα Δημοκρατία, με το νέο ηγετικό imperium Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απουσίαζε. Για να επιχειρήσει να επανέλθει στο προσκήνιο εσχάτως. Αιφνιδιαστικά και μάλλον άγαρμπα.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε συνειδητά να… αυτοκαταργηθεί, με την τακτική που ακολούθησε μετά την ήττα του στην εσωκομματική κάλπη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το νήμα με την πολιτική παρουσία, είναι δύσκολο να το πιάσει σήμερα, μετά από απουσία τόσων μηνών.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος