Η αυθόρμητη ομολογία Βενιζέλου ότι… δεν χωράει (πλέον) στο ΠΑΣΟΚ

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on March 27, 2018, 4:15 pm
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Είναι αλήθεια ότι, στην Ελλάδα της κρίσης ζήσαμε σπαρταριστές περιπτώσεις πολιτικών που, περισσότερο γέλιο και θλίψη προκάλεσαν με την παρουσία, τις ιδέες και τη συμπεριφορική ηθική τους, παρά κατάφεραν να διαδραματίσουν ρόλο ως υπερασπιστές της Δημοκρατίας.

Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες άλλες περιπτώσεις. Πολιτικών με αντικειμενικό εκτόπισμα γνώσης, αξίας, ταλέντου και ιστορικής διαδρομής, που έχασαν την ισορροπία με την ηχώ της συγκυρίας, και παραδόθηκαν στη θύελλα… πλημμελημάτων που γίνονται… κακουργήματα κατά του ίδιου του εαυτού τους, αδυνατώντας να υπερασπιστούν ένα εκκωφαντικό προσωπικό αποτύπωμα καριέρας.

Στη δεύτερη περίπτωση, που εκ των πραγμάτων θλίβει και στενοχωρεί, επειδή αφαιρεί από το εθνικό μέλλον δημιουργικές και χρήσιμες προσωπικότητες, κατηγοριοποιείται πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η παρουσία του στην εκπομπή “Αταίριαστοι” της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ (Κούτρας-Ντσούνος οι οικοδεσπότες), η ρητορική και η επιχειρηματολογία του, ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα…. υποψιαζόμασταν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος… δεν χωράει πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε στο Κίνημα Αλλαγής. Εκ των πραγμάτων, δείχνει να αυτοεξορίζεται από το πολιτικό Κέντρο και τις ιστορικές καταβολές του, παραδομένος στην καθόλα κατανοητή και εξηγήσιμη οργή του κατά της σημερινής κυβέρνησης, για τον κανιβαλισμό που ο ίδιος προσωπικά υπέστη επί σειρά πολλών ετών από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μα, εγώ δεν είμαι εδώ, δεν είμαι στο δημόσιο βίο γενικότερα, για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα όπως το Σύνταγμα ή σε θέματα όπως η εθνική στρατηγική ή σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική.  Έχω μία υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα”, είναι η… επίμαχη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μόνο που, η αρετή της γνώσης εκεί ακριβώς χρησιμεύει. Στη δύσκολη στιγμή. Στη συγκυρία του πειρασμού να διολισθήσεις στην εύκολη επιλογή του πάθους και της οργής. Να χάσεις την αυτοκυριαρχία σου, και έτσι, να σπαταλήσεις την προσωπική υπεραξία σου. Δηλαδή, να ακυρώσεις τον εαυτό σου και την ιστορική διαδρομή σου.

Με τελευταία γροθιά στον καθρέφτη της προσωπικής ταυτότητας, μια φράση που αναιρεί την ίδια την ακαδημαϊκή παρακαταθήκη του. “Κανένα πρόβλημα της χώρας δεν συνδέεται με το Σύνταγμα”, ήταν η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που θα προκαλούσε θύελλα διαμαρτυρίων από τους ίδιους τους φοιτητές του.

Το Σύνταγμα. Από εκεί ξεκινούν, και εκεί τελειώνουν όλα. Και αυτό θα έπρεπε να μην το υποτιμά ένας διαπρεπής συνταγματολόγος. Πολύ περισσότερο, όταν έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης στις ανορθογραφία μιας Αναθεώρησής του.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής