Η αριστοτέλεια μηδενική ανοχή κατά της αδικίας

Υστερόγραφα Team
Posted on March 03, 2017, 10:00 pm
23 secs

[email protected]

 

Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ιταλίας, το Παλάτι Chigi στη Ρώμη, η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ιταλικής υπηρεσίας πληροφοριών, σχετικά με την τρομοκρατία, παρουσία του Πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, μελών της κυβέρνησης και της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Τμήμα Ασφάλειας Πληροφοριών [DIS – Department of Information Security, (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza)], η υπηρεσία της Προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιταλίας, που συστάθηκε το 2007 και συντονίζει τις δραστηριότητες των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών, αποκαλύπτει στην έκθεσή της, ότι οι οπισθοδρομήσεις και οι ήττες που αντιμετωπίζει η πολιτοφυλακή του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, ενθαρρύνουν την υιοθέτηση μίας νέας στρατηγικής, που θα μπορούσε να μετακινήσει το πεδίο των μαχών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, εντός του χώρου Σένγκεν. Προειδοποιώντας μάλιστα, ότι η Ρώμη είναι πιθανό να αποτελεί πιθανό στόχο του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η Ιταλία θα μπορούσε να αποτελεί για τους μαχητές του ISIS από τη Λιβύη αλλά και από άλλες χώρες, μία δίοδο διαφυγής προς την Ευρώπη και ένα προσωρινό καταφύγιο πραγματοποίησης προπαγάνδας και προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού,με στόχο την τρομοκρατία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Εντός Ιταλίας όμως οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. 

 

Και ενώ η Έκθεση προειδοποιεί για τα χειρότερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας εκφράζεται μέσω μίας καθησυχαστικής στάσης. Ειδικότερα ο Πάολο Τζεντιλόνι την ημέρα της παρουσίασης, τόνισε εμφατικά ότι “Μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει ασύμμετρες απειλές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε στους αυτούς μας. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποδεχτούμε την πρόκληση”. Συνεχίζοντας με την χαρακτηριστική φράση “Περισσότερη ασφάλεια δε σημαίνει λιγότερη ελευθερία”. Επεσήμανε επίσης ότι οι Ιταλοί πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας.

Ωστόσο, εκτός του προαναφερόμενου μηνύματος που θέλησε να περάσει, δεν έκρυψε την έμμεση φοβία του, που συνοψίζεται στο γεγονός ότι ακόμα και αν κερδηθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η απειλή της τρομοκρατίας θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα ανέφερε ότι το 2017, ναι μεν θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρονιά της στρατιωτικής ήττας του ΙSIS, παρόλα αυτά η απειλή του τζιχάντ θα εξακολουθεί να υφίσταται υπό διάφορες μορφές.

 

Περισσότερο προσκείμενος στην ανάγνωση του Τζεντιλόνι βρίσκεται ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης και επίσης Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στη Βοστώνη, Alessandro Orsini.

Ο Οrsini είναι υποστηρικτής της άποψης ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τους ξένους μαχητές του ISIS με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με ερευνητική εργασία του, οι ξένοι μαχητές δεν αντιπροσωπεύουν την απειλή που ψυχολογικά αντιλαμβανόμαστε.

“Από την εμπειρία μας, παρατηρούμε ότι όταν ξένοι μαχητές επιστρέφουν στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουν να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφουν χωρίς κίνητρα και με αρνητική εμπειρία από τη Συρία και το Ιράκ, και δε θα δεχτούν να θυσιαστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος”, τονίζει.

 

Απεναντίας, ο Επικεφαλής της Ιταλικής Αστυνομίας, Franco Gabrielli, θεωρεί, όπως η υπηρεσία πληροφοριών της πατρίδας του, ότι η Ιταλία βρίσκεται υπό καθεστώς απειλής. 

Τον περασμένο Ιανουάριο δήλωσε ρητά ότι έπειτα από έρευνες σε υπόπτους επί ιταλικού εδάφους, πιστεύεται ότι υπάρχει διασύνδεσή τους με το Ισλαμικό Κράτος, και ότι όπως όλα δείχνουν δεν έχουν αναστολές στο σκορπίσουν τον τρόμο μέσω επιθέσεων στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Il Giornale” προσπάθησε να γίνει όσο πιο σαφής μπορούσε, επισημαίνοντας ότι “Είναι άχρηστο να εθελοτυφλούμε, καθώς αργά ή γρήγορα, θα πληρώσουμε αυτό το τίμημα“. Ευελπιστώντας παράλληλα ότι το όποιο μελλοντικό χτύπημα θα είναι όσο το δυνατόν αναίμακτο. Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε μεγάλες πιθανότητες σε ένα τέτοιο συμβάν.

 

Όσο αντικρουόμενες και να είναι οι απόψεις όμως εντός των τειχών της Ιταλίας, άλλο τόσο δεν θα πρέπει να υπάρξει αμφισβήτηση των επιστημονικών στοιχείων που έχουν προκύψει μέσα από γεγονότα.

Ούτως ή άλλως τα γεγονότα είναι αυτά που στοιχειοθετούν την όποια θεωρία, που πολλές φορές αγγίζει τη συνωμοσιολογία.

Είναι προφανές ότι στο πεδίο της τρομοκρατίας, ιδίως στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη αναταραχή και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και προπαγάνδα. Ωστόσο καλύτερα ας ανατρέξουμε σε στοιχεία.

 

Σύμφωνα με μία άλλη έκθεση αυτή  τη φορά, που δεν προέρχεται από κάποια μυστική υπηρεσία αλλά από το “Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης”, που εδράζεται σε Σίδνεϊ, Νέα Υόρκη και Μεξικό, η Ιταλία βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο επικινδυνότητας όσον αφορά το πεδίο της τρομοκρατίας.

Η έκθεση που αποτελεί έναν Παγκόσμιο Δείκτη για την Τρομοκρατία για το έτος 2016, τοποθετεί την Ιταλία στην 69η θέση από τις συνολικά 130 χώρες που μελετά, με αντικείμενο τον αντίκτυπο της τρομοκρατίας στις εκάστοτε χώρες. Μία “ικανοποιητική” θέση, αν θα μπορούσε να λεχθεί αυτό, καθώς αφήνει τα ηνία της λίστας σε χώρες όπως η Γαλλία, που βρίσκεται στην 29η θέση, η Ρωσία, στην 30ή και η Γερμανία, στην 41η θέση. Εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, σε περίοπτες θέσεις, παρατηρούμε την πολύπαθη Τουρκία στην 14η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 34η και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 36η θέση. Ακόμα και η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο δεινή θέση σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος τοποθετεί τη χώρας μας στην 43η θέση.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το μεγίστης σημασίας ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, παρά μόνο επιδέχεται μηδενικής ανοχής. Όπως ακριβώς η “αριστοτέλεια μηδενική ανοχή κατά της αδικίας”. 

Και παρά τις όποιες εκτιμήσεις, εκθέσεις και έρευνες, κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος σε ποιο στάδιο πραγματικά βρισκόμαστε. 

 

“Global Terrorism Index 2016”, Institute for Economics and Peace (IEP)

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι