Η αποστροφή του Τσίπρα κατά του ελιτισμού, με πολιτικό… υπονοούμενο

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on February 24, 2017, 8:44 am

Μια ομιλία μπορεί να σε οδηγήσει… παντού. Πολύ περισσότερο όταν την εκφωνεί ο πρωθυπουργός μιας χώρας σε βαθιά κρίση, όπως συμβαίνει με τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός, βρήκε ευκαιρία με όσα είπε στην τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” στο ελληνικό δημόσιο, να παρουσιάσει μια οπτική της χώρας μετά την κρίση. Μιλώντας για αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική.

Έκανε ωστόσο και κάτι ακόμη, περισσότερο πολιτικά ενδιαφέρον. Έπιασε το νήμα με την πολιτιστική δημιουργία, και μίλησε για τον ελιτισμό. Μίλησε κατά του ελιτισμού, σε όλες τις μορφές του.

Το υπονοούμενο ήταν σαφές, και είχε στόχο τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει εδώ και αρκετό καιρό στη στρατηγική επιλογή να αναδεικνύει τη φιλοσοφία, τη ρητορική και τη συμπεριφορά του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μιας σειράς στελεχών του ηγετικού πυρήνα του Μοσχάτου, θέλοντας να τους προσάψει αποτύπωμα ελιτισμού.

Έτσι, θεωρεί ότι μπορεί να ξυπνήσει αντι-μητσοτακικά και αντι-δεξιά σύνδρομα σε πλατιές κοινωνικές μάζες, που είναι σήμερα απογοητευμένες, αν όχι εξοργισμένες με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν ωστόσο μέσω των δημοσκοπήσεων να επιλέγουν τη σημερινή Νέα Δημοκρατία.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος