Η απλόχερη στήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης στον Τσίπρα

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 23, 2016, 9:02 am
0 secs
Screen Shot 2016-07-23 at 9.00.28 AM

Από τον Τζακ Λιού στον Πιέρ Μοσκοβισί, ΗΠΑ και Ευρώπη δεν… κρατιούνται εσχάτως στη στήριξη που προσφέρουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σε προφανή αναντιστοιχία με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αντιπάλων του Πρωθυπουργού, ότι βρίσκεται απομονωμένος.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών μίλησε για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, περισσότερο… προχωρημένα από κάθε άλλον στο παρελθόν, ενώ ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνει το θέμα της αίσιας έκβασης και της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η στήριξη την οποία προσφέρουν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση, δεν είναι τυχαία. Αμφότεροι οι δυο βασικοί πόλοι εξουσίας στον πλανήτη, επιθυμούν σταθερότητα στην περιοχή μας, ειδικά στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και καθώς το διαρκές πρόβλημα με τους τζιχαντιστές δεν λύνεται.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το προηγούμενο διάστημα σπαταλήθηκε πολύτιμο κεφάλαιο για να απαλλαγεί η κυβέρνηση Τσίπρα από τα… ζιζάνια του 2015, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν την Ελλάδα στον γκρεμό, βλέπουν στο πρόσωπο του σημερινού Πρωθυπουργού, εκείνον που μπορεί να κρατήσει το τιμόνι για το επόμενο διάστημα.

Μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όσο ευκταία και αν φαντάζει για την αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να ενθαρρύνεται από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Που εκ των πραγμάτων έχουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ελλάδα, από τη στιγμή που είναι οι βασικοί δανειστές μας, χάρη στο Μνημόνιο που υπέγραψε ο τελευταίος των Παπανδρέου ο οποίος έγινε πρωθυπουργός.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής