Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση “δείχνει”… πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on December 02, 2017, 12:59 pm
0 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η… πεισματική ανακοίνωση του Πάνου Σκουρλέστη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, περί της διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, ουσιαστικά αποκαλύπτει τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν περιορίστηκε στην εξαγγελία για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Προχώρησε σε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον βήμα, περί αποσύνδεσης του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, από εκείνον της διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Έτσι, άνοιξε ευθέως τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα, για να στήσει ο Πρωθυπουργός “δίδυμες” κάλπες, μαζί δηλαδή με τις βουλευτικές εκλογές.

Η στρατηγική της “διπλής” κάλπης είναι… αρχαία, καθώς οι πολιτικοί συνηθίζουν να προσδοκούν ότι θα εκτονώσουν στη μια κάλπη τη λαϊκη δυσφορία, και έτσι θα περιορίσουν στην άλλη κάλπη, την… κανονική τις απώλειές τους.

Πότε λοιπόν θα μπορούσαν να γίνουν οι διπλές εκλογές; Είτε το φθινόπωρο του 2018, είτε το φθινόπωρο του 2019, τότε που εκπνέει συνταγματικά η τετραετία της κυβέρνησης. Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει πότε βολεύουν την κυβέρνησή του οι βουλευτικές εκλογές. Ειδικά με φόντο το… δεύτερο ημίχρονο μιας αναμέτρησης με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

 

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής