Η ανάμνηση ενός ηγέτη που διόρθωσε το μέλλον των Ελλήνων

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 11, 2017, 1:17 pm

 

[email protected]

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

 

 

Το εγχειρίδιο της πολιτικής ηγεμονίας, περιλαμβάνει σε δεσπόζουσα θέση τη μορφή εκείνου που, κάθε φορά καλείται να εκφράσει και να ενσαρκώσει την ιστορική ανάγκη της εμβληματικής ηγεσίας.

Αφήνοντας αποτύπωμα, ιστορικό και ευκρινές, στη διαδρομή ενός λαού, ενός έθνους, μιας κοινωνίας. Κατά τρόπο ώστε να μνημονεύεται από τη ζώσα μνήμη ενός λαού, όχι απλώς και μόνο από τα βιβλία της Ιστορίας και τους… συγγραφείς τους.

Ένα τέτοιο, εμβληματικό και ανθεκτικό στην κρίση του χρόνου αποτύπωμα άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο πολιτικός, τα γενέθλια του οποίου συμπίπτουν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Από τους πρόποδες της Γης, κατακτητές της κορυφής», ήταν το ρεφρέν του τραγουδιού που συνόδευσε τη θυελλώδη πορεία του μεγάλου Ολυμπιακού του μεγάλου Ντούσαν Ίβκοβιτς το 1997, μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ρώμη. Στην Αιώνια Πόλη. Από τους πρόποδες της Γης ξεκίνησε και ο μεγάλος Σερραίος πολιτικός, που σημάδεψε όσο λίγοι, διόρθωση, όσο κανείς, την πορεία του τόπου μας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε ακριβώς τη στιγμή που εφορμούσε για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης του κράτους… σκάνδαλο το οποίο είχε κληρονομήσει.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε στην εξορία, έχοντας ως σκιά στη δική του θυελλώδη διαδρομή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στον Εθνικό Διχασμό, αλλά και την ελλιπή διαχείριση του εθνικού ιδεώδους της Μεγάλης Ιδέας.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους μεγάλους.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης, μεταρρυθμιστής και καινοτόμος, έγινε περισσότερο γνωστός για την ομολογία της εθνικής χρεοκοπίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πέθανε ασθενής και ατιμωμένος, από τους… μάγους και τις μάγισες που τον είχαν εγκλωβίσει στη (λεγόμενη) ροζ βίλα της οδού Αγράμπελης.

Και ο Καραμανλής; Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο μόνος μεγάλος που έφυγε με καθολική αναγνώριση του έργου του. Έφυγε με την κοινωνία να του χαμογελάει. Και την ιστορική μνήμη του Γένους να του υποκλίνεται.

Πριν από τον επίλογο μιας τόσο εκκωφαντικής διαδρομής ωστόσο, ο Σερραίος πολιτικός μπορούσε να υπερηφανευτεί όχι για ένα, αλλά για δυο σημεία καμπής στην ιστορική διαδρομή του έθνους. Θετικά σημεία καμπής. Που αμφότερα φέρνουν την υπογραφή του. Τη δική του, βαριά σκιά πολιτικής υπεραξίας.

Αρχικά, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε και κατάφερε να αποκαταστήσει αναίμακτα τη Δημοκρατία. Παρέλαβε μια χώρα… θίασο, μετά από 7ετη δικτατορία, και την επανέφερε στην αγκαλιά της Δημοκρατίας και τη νομιμότητα, χωρίς να ανοίξει μύτη. Ένα χωρίς ιστορικό προηγούμενο περιστατικό, που μνημονεύεται ακόμη στα βιβλία της πολιτικής Ιστορίας ανά τον κόσμο.

Και, αμέσως μετά, χάραξε και επέβαλε την εθνική διαδρομή της Ελλάδας ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Ως «το δέκα το καλό». Με τους δικούς μας όρους. Όχι ως επαίτες. Περήφανοι και γεμάτοι εθνική αυτοπεποίθηση. Αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να παραδεχτούν ότι η Ευρώπη μας χρωστάει.

Ποτέ πριν, και προφανώς… ποτέ μετά, κανένας πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα δεν κατάφερε να συνδέσει την προσωπική διαδρομή του με δυο τόσο ηχηρές στιγμές της εθνικής αυτογνωσίας.

Τα κατάφερε εκείνος. Ο πεισματάρης Σερραίος με τη δύσκολη προφορά. Που σε ανάγκαζε να τον παρακολουθήσεις. Να τον ακούσεις. Και να τον παραδεχτείς.

Η Ελλάδα που διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον, ήταν η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επειδή την ανάγκασε ο Καραμανλής να διεκδικήσει αυτό το καλύτερο μέλλον. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Κόντρα στην εθνική κακοδαιμονία του λαϊκισμού.

Στάθηκε μόνος, αγέρωχος και επίμονος. Και τελικά, βγήκε νικητής.

Ήταν ο ηγέτης που, δεν περιορίστηκε στο να διαχειριστεί το παρόν της Ελλάδας. Πήγε ένα βήμα παραπέρα. Διόρθωσε το μέλλον. Το μέλλον των Ελλήνων.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας