Η αμηχανία της Ευρώπης, και η βία ως ανατροφοδότης των άκρων

Μάνος Οικονομίδης
Posted on October 02, 2017, 1:39 pm
2 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Τα είχε πει ο Χένρι Κίσινγκερ. Και τα είχε πει εγκαίρως… Ο διαχρονικός “σκηνοθέτης” της διπλωματικής ηγεμονίας των ΗΠΑ στον πλανήτη, τον τελευταίο (τουλάχιστον) μισό αιώνα, είχε πολύ συγκεκριμένη, προβληματική θεώρηση του εγχειρήματος της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο Κίσινγκερ εκκινούσε φυσικά την ανάλυσή του από την αφετηρία της στοχοπροσήλωσης να μην διακυβευτεί ούτε κατ’ ελάχιστο η ηγεμονία της Ουάσινγκτον, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Γνώριζε λοιπόν ότι, ένα μόρφωμα που θα ενηλικιωνόταν ως “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο και αντίπαλο δέος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το ερώτημά του, διαχρονικό και ανεκδοτολογικής αξίας πλέον, αφορούσε μια αυταπόδεικτη πραγματικότητα: “Αν χρειαστεί να μιλήσω σε κάποιον από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ποιό τηλέφωνο θα καλέσω;”, συνήθιζε να αναρωτιέται χαμογελώντας ο Χένρι Κίσινγκερ. Και είχε δίκιο.

Η Ευρώπη μας δεν απέκτησε ποτέ τα πολιτικά χαρακτηριστικά που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της. Γι’ αυτό και η οικονομική ένωση προηγήθηκε της πολιτικής. Ίσως και να την ακύρωσε. Πολύ περισσότερο σήμερα, στα χρόνια της μεγάλης, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης, τα ηνία της Ευρώπης κρατούν ελλειμματικοί ηγέτες. Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς ικανότητες, κυρίως χωρίς αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου στήνονται κάλπες καταγράφονται ετυμηγορίες αντίδρασης, με αντισυστημική αφετηρία. Είναι ευτύχημα ότι έχουμε αποφύγει τη διολίσθηση της παραπάνω ψήφου αντίδρασης σε ψήφο υπέρ των άκρων, το γεγονός ωστόσο περισσότερο οφείλεται στην ηθική συνείδηση λαών και κοινωνιών, και ελάχιστα, έως… καθόλου, σε πεφωτισμένες ηγεσίες.

Οι εικόνες από το δημοψήφισμα στην Καταλονία υπήρξαν αρκούντως ανησυχητικές. Η βία δεν έχει χρώμα και κομματική προτίμηση. Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την απάντηση στις αγωνίες των ανθρώπων. Λειτουργεί ως ανατροφοδότης των άκρων. Όπως και η αμηχανία της Ευρώπης να την καταδικάσει.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας