Η ακούσια και εκούσια… υπεροχή του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

Υστερόγραφα Team
Posted on May 20, 2017, 4:33 pm
6 secs

 

[email protected]

 

Τι κι αν στην Ηνωμένες Πολιτείες ερευνάται αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο υπόγειων σχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Με τον γαμπρό του και σύζυγο της Ιβάνκα, Τζάρεντ Κούσνερ, να υποδεικνύεται ως τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στον οποίο χρεώνονται οι σχέσεις αυτές. Με τις έρευνες να τρέχουν, απουσία του Προέδρου, και με τον απολυμένο Διευθυντή του FBI να συμφωνεί να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, στη δημόσια ακρόαση που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, όπως γνωστοποιήθηκε χθες από την Επιτροπή.

Στον αντίποδα, η υποδοχή του προεδρικού ζεύγους από τους Σαουδάραβες, κατά την έξοδό τους από το Air Force One, είχε… στοιχεία βασιλικά. Με την Μελάνια, σπάζοντας το πρωτόκολλο της μαντίλας, και τον Ντόναλντ Τραμπ να στέκονται περήφανα μπροστά στην πόρτα εξόδου του προεδρικού αεροσκάφους, με την παρουσία τους να αποπνέει τόσο στο στήσιμο όσο και στο στυλ, βασιλική μεγαλοπρέπεια. Σε σημείο που κάθε προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου να καταβαραθρώνεται. Ακουσίως και εκουσίως.

Ακουσίως λόγω της επιβλητικότητας της σκηνικής παρουσίας του ζεύγους Τραμπ και της παράλληλα εκφοβιστικής όψης του Ντόναλντ Τραμπ, που καταλήγει να αποτελεί ξεκάθαρο επικοινωνιακό πλεονέκτημα.

Εκουσίως, λόγω της άφιξής του ως… «ανανεωτής». Κάτι που δεν οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο, αλλά στην αρνητική χροιά που άφησε η προεδρία Ομπάμα στους Σαουδάραβες, λόγω της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, που προέβλεπε ναι μεν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αλλά με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση επί σχεδόν μια δεκαετία. Μία συμφωνία που μέσω της διπλωματίας και όχι του πολέμου έβγαζε το Ιράν από τη δύσκολη θέση. Μία ιστορική συμφωνία μεταξύ έξι παγκοσμίων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία) και του Ιράν, αλλά και ένα «ιστορικό λάθος για όλον τον κόσμο» όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου.

Γεγονός που εξηγεί και την… λιγότερο θερμή υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Βασιλιάς Σαλμάν στον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη χώρα, τον Απρίλιο του 2016. Καθώς ο Σαλμάν δεν βρισκόταν εκεί που εθεάθη σήμερα, στο αεροδρόμιο δηλαδή, αναμένοντας το εντυπωσιακό γαλάζιο αεροσκάφος.

Αντιθέτως μάλιστα, την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου ακολούθησε και το tweet του Βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος θέλησε να «διατυμπανίσει» ότι η επίσκεψη αυτή θα ενδυναμώσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, οδηγώντας σε παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ένας λογαριασμός twitter που δεν ανανεώνεται συχνά, παρά μόνο για τις σημαντικές συνευρέσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Με την προηγούμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα να μην επιδέχεται τέτοιας διαδικτυακής θέρμης.

Το σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι ότι ο Τραμπ κατέφτασε όντως ως ένας εν δυνάμει «λυτρωτής». Τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της διπλωματίας.

Γιατί ο Τραμπ όταν θέλει μπορεί να καταφέρει πολλά. Όσο και αν οι περισσότεροι δεν του αναγνωρίζουν το εκπληκτικό επικοινωνιακό χάρισμα (καταναγκαστικής) πειθούς που έχει. Που ίσως ξεπερνάει και εκείνο του Ομπάμα. Ένα επικοινωνιακό χάρισμα που συνδυάζεται με αστείρευτη ενέργεια, παρόλο που με τον προκάτοχό του τον χωρίζουν ηλικιακά αρκετά χρόνια. Ένας εκρηκτικός δηλαδή συνδυασμός απρόβλεπτου βεληνεκούς.

Και αν η δημοτικότητά του αυτήν τη στιγμή καταγράφεται κατιούσα, αυτό δε φαίνεται να τον πτοεί. Φανερά τουλάχιστον. Γιατί κατά τα άλλα η εξουσία είναι κάτι που τον μαγεύει. Όπως ακριβώς «μάγεψε» και ο ίδιος τους Σαουδάραβες. Που τον χαιρέτισαν με δημόσιο ενθουσιασμό, γεγονός σπάνιο για τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Και να φανταστείτε ότι δεν κοιμήθηκε σχεδόν καθόλου, όπως είπαν οι βοηθοί του, στην επί 12 ώρες και 20 λεπτά πτήση του από την Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας συναντήσεις με το προσωπικό του, διαβάζοντας εφημερίδες και προετοιμάζοντας το λόγο του.

Μένει να δούμε επομένως εάν, εν ευθέτω χρόνω, η μαγεία αυτή θα έχει διάρκεια ζωής. Όπως μένει να δούμε και αν η σχέση που χτίζει με τη Σαουδική Αραβία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ενθουσιασμού. Ώστε ένα ευδιάθετο στιγμιότυπο όπως η παρακάτω εικόνα, με τον Βασιλιά να τον χαιρετά ενώ ο Τραμπ απομακρύνεται από το αεροδρόμιο, έπειτα από την άφιξή του στη χώρα, να συνοδεύει… με θετικό αποτύπωμα τη μνήμη των Σαουδαράβων.

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι