Η “Αίθουσα Σύνταξης” της ΕΡΤ κέρδισε το στοίχημα του πλουραλισμού

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 12, 2016, 2:15 pm
0 secs
screen-shot-2016-11-11-at-7-02-26-pm

Μετά από μόλις μια εβδομάδα, η “Αίθουσα Σύνταξης” της ΕΡΤ δείχνει να έχει ήδη χαρτογραφήσει την παρουσία της στο τηλεοπτικό μωσαϊκό. Να κάνει “φασαρία” γύρω από το όνομά της, να παρουσιάζει μια διαφορετική, περισσότερο ζωντανή οπτική για τη δημοσιογραφία σε ένα κρατικό μέσο, και πάνω από όλα να έχει κερδίσει το στοίχημα του πλουραλισμού.

Η εκπομπή που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα, αποτελεί στοίχημα για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Και έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της κρατικής τηλεόρασης να επιστρέψει σε ένα μοντέλο δημοσιογραφίας περισσότερο μάχιμο και παρεμβατικό, ζωηρό και… ενοχλητικό, στο περιθώριο και της ανάδειξης και ανάλυσης μεγάλων γεγονότων.

Όπως συνέβη για παράδειγμα με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου η ΕΡΤ κέρδισε… στο ρελαντί τη μάχη με τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που αποπειράθηκαν να καλύψουν τη μάχη Ντόναλντ Τραμπ-Χίλαρι Κλίντον, καθώς η κρατική τηλεόραση διακρίθηκε από την κρίσιμη προσέγγιση των αμερικανικών εκλογών, σε αντίθεση με τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό, όπου άλλα κανάλια παραδόθηκαν στον φανατισμό και το… οπαδιλίκι.

Η “Αίθουσα Σύνταξης” της ΕΡΤ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο τιμόνι, και τους Μανώλη Κοττάκη, Νικόλ Λειβαδάρη, Πηνελόπη Γαβρά, Έρρικα Βαλιάνου, Σεραφείμ Κοτρώτσο και Νατάσα Γιάμαλη στον σχολιασμό, έδειξε ότι, ακόμη και σε δύσκολες εποχές σαν τη σημερινή, το πείραμα του δημοσιογραφικού πλουραλισμού σε μια κρατική τηλεόραση, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής