Η άρνηση του Μάικ Πενς να ανατρέψει τον Τραμπ (ακόμη…)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 07, 2017, 7:38 pm
4 secs

[email protected]

 

Την εποχή του απόλυτου στρατηγικού αδιεξόδου, όταν η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε προορισμένη να… πέσει στον γκρεμό με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον, δυο κινήσεις αποδείχτηκαν ιστορικά κρίσιμες για τη θεαματική ανατροπή, που οδήγησε τον εκκεντρικό μεγιστάνα του real estate στον Λευκό Οίκο.

Η… δεύτερη, ήταν η προαγωγή της Κέλιαν Κόνγουεϊ στην κεφαλή της καμπάνιας Τραμπ, τον Αύγουστο του 2016, που επέτρεψε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να χτίσει μεθοδικά ένα “παράλληλο προφίλ”, και στη σκιά του… μισογυνισμού που τον διέκρινε, να καταφέρει τελικά στις εκλογές του Νοεμβρίου να κερδίσει σχεδόν το 44% της γυναικείας ψήφου, απέναντι στην αφόρητα τοξική Χίλαρι Κλίντον.

Η… πρώτη, ήταν η επιλογή του Κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, που έπεισε ακόμη και τους φανατικούς αμφισβητίες του Τραμπ στη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ότι υπήρχε πλέον η βαλβίδα ασφαλείας για τυχόν… έκρηξη στον Λευκό Οίκο.

Σε ηλικία 58 ετών, ο Μάικ Πενς φαντάζει ανά πάσα στιγμή ως… η λύτρωση για το κόμμα που ίδρυσε ο Αβραάμ Λίνκολν, στην περίπτωση κατά την οποία συμβεί το μοιραίο, και ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκαστεί σε αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ οικοδομεί τη δική του, ανεξάρτητη και συμπληρωματική ατζέντα, φιλοτεχνεί το προφίλ της ήπιας δύναμης, στέλνει μηνύματα καθησυχασμού του… πανικού που κατά καιρούς βιώνουν οι Ρεπουμπλικανοί, αυτές τις πρώτες 200 ημέρες της Προεδρίας Τραμπ.

Η “επιθετική” ενεργητικότητα του Μάικ Πενς, οδήγησε τους New York Times στο να αναδείξουν στην κυριακάτικη έκδοσή τους άρθρο σύμφωνα με το οποίο, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επεξεργάζεται ήδη τις επιμέρους λεπτομέρειες μιας αυτόνομης υποψηφιότητας για την Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του 2020.

Ο Πενς έσπευσε φυσικά να διαψεύσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το άρθρο, με κάθετο, απόλυτο και εν πολλοίς οργισμένο ύφος. Η Κέλιαν Κόνγουεϊ, για λογαριασμό του στενού επιτελείου Τραμπ, έσπευσε να προσυπογράψει ότι, το Οβάλ Γραφείο και η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου δεν έχουν την παραμικρή ανησυχία για την “πίστη” του Μάικ Πενς.

Και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο. Ο Μάικ Πενς δεν σκοπεύει να ανατρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τουλάχιστον… όχι ακόμη. Διατηρεί ωστόσο ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον. Εφόσον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναγκαστεί να πατήσει το… κουμπί πανικού.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας