Η (άμεση) ανάγκη να καθορίζει η ΝΔ την πολιτική ατζέντα (αντί να την ακολουθεί)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on August 07, 2016, 10:20 am
Screen Shot 2016-08-07 at 10.07.22 AM

Με τον Αύγουστο να… καλπάζει ήδη ημερολογιακά, είναι προφανές ότι σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ορίσει απόλυτα τις εξελίξεις.

Και ενώ το δέος μπροστά στη δύσκολη καθημερινότητα την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι Έλληνες πολίτες, θα έπρεπε να είχε ήδη… παρκάρει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο παρακολουθήματος των εξελίξεων, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταφέρει να κυριαρχήσει, σχεδόν ολοκληρωτικά, στην επικοινωνιακή μάχη, ανοίγοντας μια βεντάλια θεμάτων, από τον νέο εκλογικό νόμο μέχρι την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και από τη “συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου” μέχρι παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, που επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει πολιτικό χρόνο.

Αυτή φυσικά είναι η δουλειά κάθε πολιτικού. Να διαχειρίζεται την πραγματικότητα κατά τρόπο που να τον ευνοεί. Και ο Αλέξης Τσίπρας τα πηγαίνει περίφημα, αν σκεφτεί κανείς… πόσο έχει αλλάξει από τον πολιτικό που κέρδισε την πρωθυπουργία απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, τον Φεβρουάριο του 2015.

Το ερώτημα είναι, τι κάνει η αντιπολίτευση. Και ειδικότερα, τι κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που εκ της θέσεώς της προβάλλει διαχρονικά ως η επόμενη, εναλλακτική λύση εξουσίας για τους πολίτες.

Είναι αλήθεια ότι, μετά από έξι μήνες ηγεσίας Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, για έναν νέο αρχηγό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη παράταξη, και ο ίδιος επένδυσε για την εκλογή του σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονταν παραδοσιακά εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που δεν είναι λογικό και αναμενόμενο, είναι το να βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία τόσες… ταχύτητες πίσω από τον αρχηγό της. Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατάει γκάζι, οι… από κάτω να τραβούν χειρόφρενο. Δεν είναι μόνο το χαμηλό επίπεδο επιχειρημάτων που αρθρώνονται από μια σειρά από (κορυφαία) στελέχη, πολλά εκ των οποίων έχουν παρελθόν από τις κυβερνήσεις Σαμαρά, με αποτέλεσμα να ξυπνούν… μνήμες οργής στους πολίτες που έχουν εξαπατηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πρωτίστως το θέμα της επικοινωνίας και της στρατηγικής. Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να σταθεί με αξιώσεις στην πολιτική αντιπαράθεση. Δεν δημουργεί πολιτικά γεγονότα. Τα παρακολουθεί και επιχειρεί να διαχειριστεί εκ των υστέρων τις επιπτώσεις τους.

Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί μέχρι σήμερα να κάνει agenda setting. Δεν καθορίζει η ίδια την πολιτική ατζέντα. Την ακολουθεί. Και αυτή η υστέρηση είναι κυρίως θέμα προσώπων.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος