Εύα Σαμουήλ: H κάνουλα άνοιξε και ξαναβγήκαμε στις θεατρικές….αγορές. Οι επιχορηγήσεις είναι εδώ!

Υστερόγραφα Team
Posted on March 05, 2017, 6:00 am

Για πολλά χρόνια- κάθε χρονιά- θυμάμαι να φτάνει στα δημοσιογραφικά γραφεία, μεσημέρι συνήθως προς το τέλος της χρονιάς η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού με  τη λίστα για τα επιχορηγούμενα θέατρα. 

Μια λίστα που κάποιες καλές χρονιές-της ελληνικής οικονομίας-εννοώ, (ψεύτικα καλές χρονιές), έφτανε να έχει μεγάλα ποσά και πολλά θέατρα. 

Χαράς ευαγγέλια. Και να οι δηλώσεις των σκηνοθετών , και να τα ευχαριστήρια των ομάδων που η Πολιτεία καταλαβαίνει το μέγεθος τους και τη δύναμη τους και τους βοηθά να συνεχίσουν το μεγαλόπνοο έργο και την προσπάθεια για ένα …άλλο θέατρο.Κι από δίπλα οι γκρίνιες για τους ριγμένους….

Κι έτσι περνούσαν τα χρόνια και φτάσαμε στο σωτήριο έτος 2010 που η όχι ωραίου ηχοχρώματος φωνή του Παύλου Γερουλάνου ανακοίνωσε -πάλι μεσημέρι ήταν- ότι η κάνουλα έκλεισε και οι θεατρικές επιχορηγήσεις πέρασαν στον αστικό θεατρικό μύθο.

Βεβαίως και η κατάσταση την τελευταία τριετία είχε φτάσει στο απροχώρητο. ‘Έλεγχος ουσιαστικός δεν υπήρχε και οι αποταμιεύσεις καθυστερούσαν με τέτοιο τρόπο που είχε φτάσει το θέμα να απασχολεί τις πολιτιστικές σελίδες συνήθως με τον τίτλο : Η επιχορήγηση δεν ήρθε ποτέ.Και αμέσως μετά μπήκαν πολλά λουκέτα.

Κι έπειτα πέρασαν χρόνια επτά. Μια δύσκολη, αιματηρή επταετία.

Χωρίς επιχορηγήσεις. Με τα θέατρα στην Αθήνα να μην μειώνονται σε αριθμό αλλά σταθερά σε θεατές και βεβαίως όλοι να απορούν, ”μα πως βγαίνει αυτό το θέατρο στην άκρη του πουθενά; ποιος πληρώνει το νερό , το τηλέφωνο και τον βαρκάρη;

Απάντηση δεν έχουμε ακόμη ούτε από επίσημα χείλη μήτε από ανεπίσημα.

Σε συντομία η παραπάνω ιστορία είναι χρήσιμη στους μη γνωρίζοντες περί τη θεατρική κινητικότητα της πολιτείας και ίσως στους πολύ νεότερους.

Γιατί από το σημείο αυτό ξεκινά η επόμενη ιστορία….

Με μια λιτή της δήλωση η υπουργός του Πολιτισμού της χώρας Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός και σκηνοθέτης και η ίδια και με γνωστές καλλιτεχνικές ανησυχίες και προβληματισμούς ανακοίνωσε μόλις χθες ότι η κάνουλα άνοιξε πάλι.

Κι 1,5 εκατ. ευρώ περιμένουν τους ΄΄΄τυχερούς΄΄΄και τους καλύτερους(:_ τους έχοντες μόνιμη θεατρική στέγη, τριετή(τουλάχιστον) πορεία συνεχή στις σκηνές και το μέτρο επεκτείνεται, όπως και παλαιότερα και στις ομάδες χορού.

Παραζαλισμένη και κουρασμένη ξαναδιάβασα την είδηση. Για να καταλήξω σε τρία συμπεράσματα:

– η κρίση τέλειωσε και βγήκαμε στις αγορές

-λεφτά υπάρχουν με περίσσευμα στα ταμεία του κράτους( κι ας χρωστάμε όλοι ανεξαιρέτως στην Εφορία)

και τέλος 

-κάποιος μας κάνει πλάκα.

Δε θέλω να προκαταλάβω τα δικά σας συναισθήματα.

Ανθρωποι μου που βρίσκονται κοντά στην κυρία Κονιόρδου με διαβεβαίωσαν ότι έχει πλάνο. Που μακάρι να έχει. Και να είναι και ρεαλιστικό.

Αναρωτιέμαι όμως και τούτο:δεν είχαμε καταλήξει λίγο πιο παλιά σε ένα συμπέρασμα; ότι οι επιχορηγήσεις δημιουργούν ψευδή εικόνα, πελατειακές σχέσεις, και όλα αυτά θυμίζουν δεκαετία ογδόντα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι χτίστηκαν θέατρα σε πολλές γειτονιές, προίκα για κόρες και γιους, μεταπτυχιακά ήρθαν από τα Παρίσια και τα Λονδίνα και όλα αυτά ελέω επιχορήγησης….

Ναι ξέρω :κι ο Ευαγγελάτος, κι ο Αντύπας και ο Παπαιωάννου με επιχορήγηση την έβγαζαν….για πολλές δεκαετίες.

Πόσο ισχυρό είναι όμως σήμερα το κράτος ώστε να θέλει να δημιουργεί προσδοκίες;

Θα μπορούσε με μια άλλη διαδικασία να επιβραβεύεται ο καλύτερος;;;; ο ένας; ο πιο τολμηρός; 

Η θεατρική επιχορήγηση είναι μια ξεπερασμένη πρακτική περασμένων δεκαετιών και δεν αποτελεί πολιτιστική πρόταση.

Η επιχορήγηση με τον γνωστό ελληνικό τρόπο απευθύνεται στους ”ημέτερους”και στα δικά μας τα παιδιά. Ο νοών νοείτω. Έτσι γινόταν από την αρχή.

Και κανείς δεν μπορεί να με πείσει για το αντίθετο.

Σας άφησα και το τελευταίο για το κερασάκι στην τούρτα….

Ήδη ετοιμάζονται και οι επιτροπές που θα αποφασίζουν για τα ονόματα των ομάδων που θα είναι υποψήφια. Σύντομα θα σας ενημερώσω για τα ονόματα αυτά. Των δικών μας πάντα παιδιών…..

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι