Ευλογημένος ο… ερχόμενος

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 07, 2017, 5:30 pm
2 secs

 

[email protected]

Η χώρα που γέννησε τον Διαφωτισμό, παραδίδει σήμερα τα ηνία της σε ένα πολιτικό προϊόν, εκκωφαντικά ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αρχές, ανησυχίες και αναζητήσεις της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι το λάθος που προέκυψε ως αυτονόητος μονόδρομος, προκειμένου να αποτραπεί η παράδοση της πιο “φωτεινής” χώρας του πλανήτη στην επικίνδυνη ανορθογραφία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η ανακούφιση για την επικράτησή του ωστόσο, εκπνέει το ίδιο βράδυ της εκλογής του.

Ένας από τους πλέον αποτυχημένους υπουργούς, του πιο αποτυχημένου Προέδρου… όλων των Γαλλικών Δημοκρατιών, δεν πείθει για κάτι περισσότερο ή καλύτερο από αυτό που χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα πολιτική διαδρομή του. Ένα διαρκές… νεφέλωμα και στρογγύλεμα θέσεων, απόψεων και ιδεών, χωρίς σπονδυλική στήλη κοινωνικού οράματος και ηγετικής προσωπογραφίας.

Ο διάδοχος του Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, μοιάζει προρισμένος για μια χαμηλή πτήση, αντίστοιχη του μέντορά του. Και αυτή θα είναι μάλλον η αισιόδοξη πτυχή του μέλλοντος της Γαλλίας, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι περισσότεροι θεωρούν περίπου δεδομένο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αποτύχει το ίδιο εκκωφαντικά με τον χειρότερο Πρόεδρο που κράτησε ποτέ στα χέρια του τα ηνία αυτής της συναρπαστικής και πολυσύνθετης χώρας.

Απ’ την άλλη, η Ιστορία θα γράψει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκεί για να σταματήσει τα άκρα. Υπό άλλες συνθήκες, η περγαμηνή αυτή θα ήταν επαρκής. Δεν είναι. Γιατί οι συνθήκες είναι απαιτητικές. Και η Ευρώπη χρειαζόταν κάτι περισσότερο από τη Γαλλία. Κάτι πιο βαθύ από το… τίποτα.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας