Ερώτηση Δημοσχάκη για την επικοινωνιακή απομόνωση σε κοινοτικά διαμερίσματα του Έβρου

Υστερόγραφα Team
Posted on September 05, 2016, 11:42 am
Screen-Shot-2016-08-22-at-3.38.48-PM

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 05/09, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα κοινοτικά διαμερίσματα του Διλόφου και Κριού του Ν. Έβρου, όσον αφορά το ελλιπές τηλεοπτικό σήμα, την έλλειψη σημάτων κινητής τηλεφωνίας και την εξαίρεση τοποθέτησης οπτικών ινών.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο ερωτάται αν σκοπεύει να προβεί στην εγκατάσταση των απαραίτητων αναμεταδοτών, καθώς και στην τοποθέτηση οπτικών ινών ώστε να υπάρχει 100% σήμα παντός καιρού.  Επίσης, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να αρθεί η αίσθηση επικοινωνιακού αποκλεισμού που έχουν οι πολίτες των χωριών αυτών αλλά και άλλων απομακρυσμένων χωριών του Ν. Έβρου.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Ελλιπές τηλεοπτικό σήμα, έλλειψη σήματος δικτύων κινητής τηλεφωνίας και εξαίρεση τοποθέτησης οπτικών ινών από τα κοινοτικά διαμερίσματα Διλόφου και Κριού του Ν. Έβρου

Τα κοινοτικά διαμερίσματα Διλόφου και Κριού, βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του Ν. Έβρου, συνεπώς και της Ελλάδος. Οι ελάχιστοι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτά, και κυρίως νέοι άνθρωποι, αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και παραμένουν άγρυπνοι φρουροί  των παραποτάμιων συνόρων μας, όπου βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία & ποτάμια σύνορα με τις γειτονικές χώρες Τουρκία & Βουλγαρία όπου είναι το 3εθνές στο ύψος του Διλόφου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σημασία της ευρύτερης περιοχής αναφορικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό, αλλά και εν γένει τα εθνικά ζητήματα.

Πέρα όλων των λοιπών προβλημάτων, οι κάτοικοι βιώνουν και την επικοινωνιακή απομόνωση, καθώς το τηλεοπτικό σήμα που λαμβάνουν είναι κακής ποιότητας. Συγκεκριμένα, στο Δίλοφο-Τριγώνου, το σήμα που λαμβάνεται από το κέντρο εκπομπής της Ορεστιάδας, κρίνεται από τους ειδικούς ελλιπές, κυρίως λόγω της τοποθεσίας του χωριού. Κατά τη χειμερινή περίοδο και σε άσχημες καιρικές συνθήκες το σήμα είναι ακόμα και ανύπαρκτο.

Στο τηλεοπτικό σήμα περιλαμβάνεται όπως είναι φυσικό και η αναμετάδοση των καναλιών της ΕΡΤ, για την οποία οι κάτοικοι πληρώνουν κανονικά στους λογαριασμούς τους το αντίστοιχο τέλος. Πληρώνουν ουσιαστικά για μια υπηρεσία που δεν τους παρέχεται και ειδικότερα για προϊόντα στα οποία δεν μπορούν να έχουν άλλου είδους πρόσβαση, όπως την καθημερινή τους ενημέρωση τόσο στα πολιτικά ζητήματα της χώρας όσο και στα κοινωνικοπολιτιστικά δρώμενα.

Επιπλέον, το σήμα δικτύου όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι ανύπαρκτο με αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, μια άλλη ενέργεια των υπευθύνων, έρχεται για να περιθωριοποιήσει τελείως τους κατοίκους των χωριών αυτών, με την εξαίρεσή τους από την τοποθέτηση οπτικών ινών για την ύπαρξη διαδικτύου (ίντερνετ) στα σπίτια τους. Το αποτέλεσμα είναι, νέοι άνθρωποι να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και την τεχνογνωσία που προσφέρει το διαδίκτυο. Οι κάτοικοι δηλώνουν αγανακτισμένοι και ξεχασμένοι από την κοινωνία και το κράτος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Σκοπεύετε να προβείτε στην εγκατάσταση των απαραίτητων αναμεταδοτών, καθώς και στην τοποθέτηση οπτικών ινών ώστε να υπάρχει 100% σήμα παντός καιρού, και η ύπαρξη διαδικτύου στα χωριά Δίλοφο και Κριό του Ν. Έβρου;
  • Σε τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αρθεί η αίσθηση επικοινωνιακού αποκλεισμού που έχουν οι πολίτες των χωριών αυτών αλλά και άλλων απομακρυσμένων χωριών του Ν. Έβρου; Υπάρχουν πιθανά έργα υποδομών και επικοινωνιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση;
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι