Ενίοτε, οι λαοί ορθώνουν ανάστημα σε ηγέτες που… ξεφεύγουν

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 17, 2017, 12:41 pm
0 secs

Ως γνωστόν, τους Τούρκους δεν τους έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση. Ίσως όχι άδικα… Ο τουρκικός λαός βαθιά διχασμένος εδώ και δεκαετίες, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε ένα μέλλον ευρωπαϊκό και εκσυγχρονισμένο, και σε εκείνους, στα βάθη της Ανατολής που… αγνοούν τα βασικά περί Δημοκρατίας και πολιτισμού.

Το δημοψήφισμα που διεξήγαγε σε συνθήκες Δημοκρατίας σε ανατολή ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο, έδειξε κάτι βασικό: Ότι, ενίοτε, οι λαοί ορθώνουν ανάστημα σε ηγέτες που… ξεφεύγουν. Σε ηγέτες που ξεχνούν ότι η πραγματική, η μόνη δύναμή τους εκπορεύεται από τη σχέση με τον λαό. Με την κοινωνία την οποία καλούνται να εκφράσουν, αφού πρώτα την κατανοήσουν.

Σε κλίμα βίας και εκφοβισμού, σχεδόν οι μισοί Τούρκοι είπαν ένα μεγάλο “όχι” στον Ταγίπ Ερντογάν και το αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο μετά το… θέατρο του “πραξικοπήματος” του καλοκαιριού.

Και αυτό έχει τη σημασία του για εμάς τους υπόλοιπους. Που συνεχίζουμε να ανεχούμε πολιτικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Ένα πολιτικό σύστημα που μας βυθίζει στην κρίση, αντί να μας οδηγεί στη έξοδο από τη διαρκή, εθνική τραγωδία των Μνημονίων.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος