Εθνική συναίνεση και συνεννόηση: Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται αυτό που δεν καταλαβαίνουν τα κόμματα

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on January 19, 2018, 6:00 pm
2 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

“Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία”… Η αποστροφή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ως επιμύθιο της αιφνιδιαστικής συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα στοιχειώνει εφεξής τον εθνικό διάλογο.

Ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν… to the point. Περισσότερο εύστοχος δεν γίνεται. Απολύτως αναμενόμενο φυσικά, από τη στιγμή που ιστορικά η Εκκλησία αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και εις βάθος, τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, σε κάθε εποχή.

Το πώς προσαρμόζει τη ρητορική και τον αυτοπροσδιορισμό της, είναι πάντα… θέμα. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο ότι, το τρίπτυχο “συναίνεση, συνεννόηση, ομοψυχία” αποτελεί το διαβατήριο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Ένα διαρκές διαβατήριο επιβίωσης, για μια χώρα κακοποιημένη από εθνικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Και κανιβασλισμένη από την ηθική παραφωνία των Μνημονίων.

Η έλλειψη συναίνεσης ήταν ο βασικός λόγος που διολισθήσαμε στην κρίση. Και ταυτόχρονα, ο βασικός λόγος που, μέχρι και σήμερα, αδυνατούμε να σηκώσουμε κεφάλι με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και ρεαλιστική αισιοδοξία.

Το νηφάλιο κήρυγμα Ιερώνυμου, έρχεται να ακυρώσει πολιτικές διαδρομές… χαριτωμένων περιπτώσεων, που έκαναν καριέρες στα χρόνια της βαθιάς, σύγχρονης και πολυεπίπεδης κρίσης, ως τσιρίδες υστερίας. Καθοδηγούμενοι απο ψυχώσεις. Παραδομένοι στο πάθος και την τύφλωση του εθνικού διχασμού.

Η Ιστορία δεν θα τους αφιερώσει κανέναν χαρακτηρισμό πιο κολακευτικό από… “ασυγχώρητοι”.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής