Δ. Ριζούλης: Στο πάρτι των φαρμάκων πήραν μέρος σχεδόν οι πάντες

Υστερόγραφα Team
Posted on March 17, 2018, 9:53 am
4 secs

 

Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για το σκάνδαλο Novartis επιβεβαιώνουν ότι το κομβικό πρόσωπο είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος, παρότι φρόντιζε να καλύπτει πολύ καλά τα νώτα του και να χτίζει ισχυρές συμμαχίες, έκανε ένα μεγάλο, βασικό λάθος: Εμπιστεύτηκε όλες τις πτυχές της ζωής του στη γραμματέα του και αυτή τον έκαψε. Την πάτησε δηλαδή σαν… πρωτάρης, επειδή δεν ήθελε να κανονίζουν άλλοι ακόμα και τις προσωπικές του υποθέσεις.

Η γραμματέας του αποφάσιζε ποιο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί, πότε και πού θα το ασφαλίσει, πότε θα πάει στον γιατρό, πώς θα πληρώσει τα ρούχα του. Είχε, επομένως, πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και ήξερε ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται και τι κάνει το αφεντικό της. Φρόντιζε, μάλιστα, να τον ενημερώνει γραπτώς με e-mails αλλά, ως γνωστόν, τα γραπτά μένουν! Ετσι μαθαίνουμε σήμερα όλα όσα σκεφτόταν και προγραμμάτιζε.

Και μπορεί τα προσωπικά στοιχεία της ζωής του να μην ενδιαφέρουν κανέναν, οι επαγγελματικές επαφές του όμως έχουν τεράστια σημασία και τροφοδοτούν με νέα στοιχεία το σκάνδαλο που ήδη διερευνούν η Βουλή και η Δικαιοσύνη.

Από αυτά τα νέα ντοκουμέντα (που πολλοί προσπάθησαν εντέχνως να ακυρώσουν πριν ακόμα τα διαβάσουν) προκύπτει ότι σχεδόν οι πάντες γνώριζαν τον Φρουζή και παρίσταναν (όταν έσκασε το σκάνδαλο) ότι ούτε που είχαν ακούσει το όνομά του.

Δεδομένα όμως προκύπτει ότι ο Φρουζής γνώριζε καλά τον Αδωνι Γεωργιάδη, συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά όσο ήταν πρωθυπουργός, έκλεισε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεργαζόταν με τον Γιάννη Στουρνάρα (μάλιστα, είχε έμμισθη σχέση με τη Novartis), συνέφαγε σε επίσημες εκδηλώσεις με βουλευτές της Ν.Δ., είχε επικοινωνία με τη Μαρία Δαμανάκη (όσο ήταν επίτροπος της Ε.Ε.) και διατηρούσε στενές επαφές με συμβούλους (Παπασταύρου – Πτωχός) που μπαινόβγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου το 2013.

Παράλληλα, προσπαθούσε διακαώς να προσεγγίσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τον… Τσάκαλο (σύμφωνα με το ημερολόγιο) Τσακαλώτο, προβλέποντας ορθά ότι έρχεται με φόρα προς την εξουσία. Ενδεχομένως, μάλιστα, να το κατάφερε, αν κρίνει κανείς από την επιμονή και τη μεθοδικότητά του.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος αν όλα αυτά είναι παράνομα. Ασφαλώς όχι! Οι συναντήσεις, τόσο αυτές που έγιναν όσο και εκείνες που δεν πραγματοποιήθηκαν δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα. Δημιουργούν όμως μέγα ηθικό θέμα.

Ενας πρωθυπουργός μπορεί να συναντά όποιον θέλει και να του δίνει ραβασάκια. Οταν όμως ο ενδιαφερόμενος καίγεται να εξασφαλίσει κρατικό χρήμα για την εταιρία του και ο πρωθυπουργός τού συστήνει τον αρμόδιο υπουργό σημειώνοντας το κινητό του, τότε, ναι, υπάρχει ηθικό θέμα, γιατί υπάρχει εξυπηρέτηση. Πιθανόν καλοπροαίρετη και «αθώα», δεν παύει όμως να είναι εξυπηρέτηση.

Αντιστοίχως «αθώος» είναι και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πληρωνόταν από τη Novartis για τις πολύτιμες συμβουλές του (πριν γίνει υπουργός), με τη μόνη διαφορά ότι… ξέχασε να το αναφέρει στην «απολογία» του στη Βουλή προ ημερών. Αλλά και στη συνέχεια, όταν έγινε μέλος της κυβέρνησης, η σχέση του με τη Novartis συνεχίστηκε.

Παράλληλα, η σύζυγός του διοργάνωνε συνέδρια για λογαριασμό της αμαρτωλής εταιρίας και προσκαλούσε τον κ. Φρουζή ως κεντρικό ομιλητή. Νόμιμο; Βεβαίως! Ηθικό; Μάλλον όχι, από τη στιγμή που η κυρία ήταν σύζυγος του υπουργού που καθόριζε πότε και αν θα πληρωθεί η Novartis.

Με όσα έχουμε μάθει έως σήμερα (που είμαι βέβαιος ότι είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα θα προκύψουν), το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στο πάρτι των φαρμάκων πήραν μέρος σχεδόν οι πάντες. Πολιτικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι, κολαούζοι της εξουσίας και διαφημιστές. Γι’ αυτό ας μην κάνουν ορισμένοι ότι πέφτουν από τα σύννεφα, διότι ενδεχομένως να προκύψουν και τα δικά τους ονόματα προσεχώς σε κάποιο ημερολόγιο ή ντοκουμέντο.

Βλέπετε, αυτή η γραμματέας ήταν πολύ… σχολαστική. Τίποτα δεν ξεχνούσε να γράψει! Και θα κάψει κόσμο και κοσμάκη.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι