Δ. Κουτσούμπας: Η ΝΔ ζητάει πίσω τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης

Υστερόγραφα Team
Posted on September 21, 2017, 2:00 pm
5 secs

 

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Real.gr και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

Ερώτηση 1η: Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια όξυνση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Τι υποκρύπτει κατά τη γνώμη σας αυτή η εξέλιξη;
Απάντηση: Η αντιπαράθεση για το ποια κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στόχο έχει να στοιχηθεί ο λαός πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Ρίξτε ξανά μια ματιά στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης απευθύνονται κατά πρόσωπο στο κεφάλαιο και όχι στο λαό. Ο πρωθυπουργός βγάζει για λίγο την αριστερή μάσκα για να πείσει ότι αυτός είναι ο καλύτερος υπηρέτης των μονοπωλιακών ομίλων και ο πρόεδρος της ΝΔ για να αποδείξει ότι αυτός και ξέρει και θέλει και μπορεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Η “δίκαιη ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ με τη “βιώσιμη ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω” του κ. Μητσοτάκη, είναι η ίδια και απαράλλαχτη καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού. Γι αυτό η κυβέρνηση ενισχύει τον εργασιακό μεσαίωνα που κληρονόμησε και η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει ότι πιο αντιδραστικό ειπώθηκε τα προηγούμενα χρόνια το “έξω τα κόμματα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια”, το “έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα από τους τόπους δουλειάς”. Για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση της σημερινής νεολαίας, η ΝΔ το “τερμάτισε”… Έφτασε στο σημείο να πει ότι οι κοινωνικές ανισότητες πηγάζουν από την ανθρώπινη φύση! Δεν θέλω να πιστέψω πως διαβάζουν και τα εγχειρίδια του ναζιστή Μένγκελε. Η εικόνα με το μαζούτ στο Σαρωνικό, τα καμένα στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο και αλλού, τα γκρεμισμένα σπίτια από το σεισμό στη Κω αποτυπώνει την ανάπτυξή που έχει κριτήριο το κέρδος και όχι την προστασία της ζωής του λαού.

 

Ερώτηση 2η: Τι πιθανότητες δίνετε για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα, όπως υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός;
Απάντηση: Ο νόμος των πιθανοτήτων δεν θα μας χρησιμεύσει κ. Σκουρή. “Βγαίνουμε απ’ τα μνημόνια το ‘18” ενώ έχουν προνομοθετηθεί τα μέτρα για μετά το 2018, είναι σαν “το σκίζουμε τα μνημόνια”, ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο. Για να μην προσθέσουμε και όλα όσα αντιλαϊκά αντεργατικά καταλήξουν στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης. Και για να μην “φοβηθεί” η καπιταλιστική ανάπτυξη και γυρίσει πίσω, θα απαιτούνται διαρκώς μέτρα, μεταρρυθμίσεις σε βάρος φυσικά του λαού. Δείτε τη Γαλλία του Μακρόν, του φίλου του κ. Τσίπρα. Αντεργατική θύελλα χωρίς μνημόνια, εποπτεία από το κουαρτέτο και αξιολογήσεις για να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία. 

 

Ερώτηση 3η: Με το Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ που ξεκινάει σήμερα, τι μήνυμα αποστέλλεται κ. Κουτσούμπα;
Απάντηση: Το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» εδώ και 43 χρόνια μεταφέρει στη νεολαία σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα της ανατρεπτικής πρότασης του ΚΚΕ. Αποτελεί και το κορυφαίο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών καλλιτεχνών, αλλά και ερασιτεχνικών ομάδων, με δεκάδες συναυλίες, παραστάσεις, αφιερώματα, εκθέσεις, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες κλπ. 
Ιδιαίτερα φέτος, είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, που οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου εργατικού κράτους, στην πρώτη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που ακόμα στοιχειώνει τους εκμεταλλευτές και τα επιτελεία τους, όπως η ΕΕ που ξοδεύει εκατομμύρια σε αντικομμουνιστικά συνέδρια. Είναι μεγάλη ευκαιρία για χιλιάδες νέους να μάθουν και να συζητήσουν για τις μέρες εκείνες «που συγκλόνισαν τον κόσμο», αλλά και για το τι «μέτρα πρέπει να πάρουμε» σήμερα, για να γίνει ο 21ος αιώνας ο αιώνας των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. 
Στο φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, θα κορυφωθεί όλη αυτή η πλούσια συζήτηση, η επαφή της νεολαίας με την ιστορία αλλά και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Είναι ευκαιρία για τους νέους που σήμερα προβληματίζονται, λένε ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» και συζητούν με την ΚΝΕ καθημερινά το «τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει», να πάρουν απόφαση να οργανωθούν στην ΚΝΕ, τη Νεολαία του ΚΚΕ, να πάρουν μέρος στην οργανωμένη πάλη για την ανατροπή. Να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν με τη δράση τους οι αφέντες της ζωής τους. Γιατί όπως λέει και η ΚΝΕ στο σύνθημα του φετινού της φεστιβάλ, που δανείζεται τους στίχους του ποιητή της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του …αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

 

Ερώτηση 4η: Και μετά το Φεστιβάλ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΚΚΕ;
Απάντηση: Μόνιμη, σταθερή προτεραιότητα μας, είναι η δράση μέσα στην εργατική τάξη, στο λαό, για να πάρει πίσω όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης για να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Ξεχωρίζουμε βέβαια τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τη μάχη που δίνει το ταξικό κίνημα, τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης που βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία. Επιδιώκουμε ο καθένας και η καθεμιά να μπορεί να αξιοποιήσει σωστά την πείρα του, που λέει πως οι “σωτήρες” τέλειωσαν, πως το μικρότερο κακό οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Δεν αρκεί να γυρίσει κανείς την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ που τον εξαπάτησε, αλλά και να μη δώσει συγχωροχάρτι στη ΝΔ η οποία ζητάει πίσω τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης. Να μην ξεπλύνει το ΠΑΣΟΚ που μέσα από την αναβάπτιση της κεντροαριστεράς επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο από τον ΣΎΡΙΖΑ έδαφος της σοσιαλδημοκρατίας. Η ανυποχώρητη δράση μας θέλουμε να φωτίσει την ελπίδα, τη διέξοδο που βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα που ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, που δεν υποχωρεί, δεν σκοντάφτει σε κυβερνήσεις και κόμματα. Για να ενισχυθεί η κοινωνική συμμαχία των εργατών, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, των νέων παιδιών και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων στο δρόμο της σύγκρουσης για να βρεθούν πραγματικά όλοι αυτοί στην εξουσία. Για να δυναμώσει η ετοιμότητα και πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια. 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι