Δύσκολα θα καταργηθεί (μετά τις εκλογές) η απλή αναλογική. Πολύ δύσκολα…

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on January 30, 2018, 2:32 pm
2 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, έχουν τις αναμενόμενες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Μεταξύ άλλων και κυρίως, και επειδή στη σημερινή πολιτική σκηνή, δυσκολα συναντάς φυσιογνωμίες που να μπορούν να υπερβούν τη συγκυρία, να τη διαβάσουν σωστά και καθαρά, και να επηρεάσουν τις εξελίξεις, αντί να άγονται από αυτές.

Μια παράμετρος που έχει υποτιμηθεί και είναι χρήσιμο να αναδειχθεί, έχει να κάνει με την προοπτική εκλογών… δυο ημιχρόνων που έχουμε μπροστά μας, με βάση και αφετηρία τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα προκύψει από τις πρώτες κάλπες, δεν καταφέρει να τον αλλάξει.

Το σενάριο περιγράφει αυτό που στην… πολιτική αργκό λέγεται “δεξιά παρένθεση”. Δηλαδή, μια εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον σημερινό πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι θνησιγενής, η χώρα να οδηγηθεί εντός ολίγων μηνών σε νέες εκλογές, και καθώς η δεύτερη αυτή αναμέτρηση θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, να διαμορφωθούν συνθήκες “παλινόστησης” του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς στην εξουσία. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ένωση Κεντρώων, και όσες άλλες δυνάμεις του ίδιου χώρου εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, να εκτοπίσουν από την εξουσία τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέχρι πρότινος, φρένο στο παραπάνω σενάριο έβαζε το ενδεχόμενο “εγκάρδιας συνεννόησης” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, μετεκλογικά πάντα. Έστω κι αν, στοιχειώδης αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας οδηγούσε επίμονα στο συμπέρασμα ότι, το… ΠΑΣΟΚ, για να καταλαβαινόμαστε, δεν θα συναινούσε ποτέ στην κατάργηση της απλής αναλογικής, που αποτελούσε ιστορικά αίτημα του χώρου τον οποίο εκφράζει, και που, ως εκλογικός νόμος, διευκολύνει την ενίσχυση του ρόλου του στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Το Σκοπιανό, και η στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της στρατηγικής του, από το Κέντρο… λίγο πιο δεξιά, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι, δεν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικά να συναινέσει μαζί του το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά, στην κατάργηση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Το Σκοπιανό επαναχαράσσει διαχωριστικές γραμμές που δεν ευνοούν πολιτικές συμπτώσεις αντίστοιχες εκείνης των Σαμαρά-Βενιζέλου την περίοδο 2012-2015. Κάτι που η σημερινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζει και κατανοεί εις βάθος. Για να αποφύγει μια πολιτική “αυτοκτονία” αντίστοιχη εκείνης του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ το 2015 στο… 4%, και στην παρ’ ολίγον αδυναμία εισόδου στη Βουλή.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής