Δυο γυναίκες και… ένας γόης διεκδικούν τη θέση του Γιούνκερ στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 27, 2018, 7:17 pm
4 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

 

Ο καλός φίλος της Ελλάδας, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ετοιμάζεται να ρίξει την αυλαία στην πολυετή, σύνθετη και συναρπαστική πολιτική σταδιοδρομία του, μετά τις ευρωεκλογές του 2019, και τη διαμόρφωση καινούριων ισορροπιών στην πολιτική καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

Φυσικά, η φύση απεχθάνεται τα κενά. Γι’ αυτό και τα καλύπτει άμεσα και πειστικά.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν τον επίλογο της διαδρομής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση, την ανάλυση και το… κουτσομπολιό για εκείνους που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν.

Αν και ακόμη είναι εκ των πραγμάτων νωρίς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τον Μάιο του 2019, μετά τις ευρωεκλογές, έστω κι αν η πρωτοκαθεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν δείχνει να απειλείται, και οι ενδιαφέρομενοι έχουν δρόμο μπροστά τους.

Τα ονόματα πολλά. Από τον Αντόνιο Ταγιάνι, μέχρι τον Έντα Κένι, τον Γίρκι Κατάινεν, τον Αλεξάντερ Στουμπ, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον Γάλλο ο οποίος επιφορτίστηκε με τη διαχείριση του Brexit, και δείχνει να έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με την υπόλοιπη παρέα.

Υπάρχουν ωστόσο και τρία περισσότερο “βαριά” ονόματα. Με δεδομένη και προχωρημένη σημειολογία. Δυο γυναίκες και ένας… γόης, ή μάλλον πρώην πολιτικά φωτογενής.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η Γερμανίδα Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λέινεν και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. 

Τρία ονόματα που ήδη… γυρίζουν κεφάλια στο άκουσμά τους. Και, αν δεν έχουν ριχτεί στο τραπέζι για να καούν, μπορούν να φτάσουν ως το τέλος, καθώς το καθένα εικονοποιεί ένα διαφορετικό, και… εξίσου συναρπαστικό σενάριο παρασκηνίου.

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες. 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας