Διπλές εκλογές (βουλευτικές-αυτοδιοικητικές) για τον Οκτώβριο του 2019 σχεδιάζει ο Τσίπρας

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 03, 2018, 1:40 pm
1 sec

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Κάθε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που… μεταδίδεται τηλεοπτικά, έχει μια προχωρημένη σημειολογία και χρησιμότητα, για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Του επιτρέπει να βρει δημόσιο βήμα και διευρυμένο ακροατήριο, για να στείλει μηνύματα που επιθυμεί.

Αυτό έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανήμερα τη Μεγάλη Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός είπε πολλά, εννοούσε περισσότερα και άνοιξε μια μεγάλη βεντάλια ατζέντας, στρατηγικής και εκκρεμοτήτων.

Η οικονομία, η καθημερινότητα και φυσικά οι εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά και το Σκοπιανό ήταν τα βασικά σημεία αιχμής, ωστόσο, η… ταμπακιέρα ήταν οι εκλογές. Και η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Φυσικά, δεν περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο μυαλό του. Ο προσδιορισμός του φθινοπώρου του 2019 ωστόσο, έχει τη σημασία του.

Στο τέλος της τετραετίας, θα πει κανείς. Ακριβώς. Πότε όμως τελειώνει η τετραετία; Συνταγματικά, τον Σεπτέμβριο του 2019. Το ίδιο το Σύνταγμα ωστόσο επιτρέπει την παράταση της θητείας μιας κυβέρνησης για μερικούς ακόμη μήνες.

Και εδώ, ερχόμαστε να… συναντήσουμε το πραγματικό στρατηγικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Να στήσει διπλές κάλπες. Βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Τον Οκτώβριο του 2019, όπως έχει ήδη διαφανεί ότι είναι οι προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, για την κάλπη για Περιφέρειες και Δήμους.

Εκεί, ενώπιον διπλής κάλπης, ο Πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα έχει πολλαπλά περιθώρια ελιγμών. Και σε επίπεδο πολιτικών συμμαχιών, με φόντο και την απλή αναλογική που… ακολουθεί καλπάζοντας, αλλά και σε επίπεδο… αποπροσανατολισμού της κατεύθυνσης της ψήφου οργής και αποδοκιμασίας από πλευράς πολιτών-ψηφοφόρων.

Η πολιτική Ιστορία του τόπου μας, δείχνει ότι ενα τέτοιο σενάριο έχει πιθανότητες υλοποίησης. Μόνο που εξαρτάται από τον μοναδικό παράγοντα τον οποίο δεν μπορεί να… μαγειρέψει ο Πρωθυπουργός: Την εκλογική συνείδηση της κοινωνίας. Που, μένει να φανεί πάνω στην κάλπη, πώς θα εκδηλωθεί. 

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής