Δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να ανακάμψει μέσω του 30% των (δικών του) αναποφάσιστων

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 21, 2017, 2:25 pm
1 sec

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, που προέρχονται από τη δική του κοινωνική βάση του 2015, έχει εναποθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες του για αντικειμενική πολιτική ανάκαμψη, με φόντο τις εκλογές στο τέλος τη τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιεβεβαιώνεται ότι η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, την ίδια ώρα ωστόσο δεν έχει μεγάλες και μη αναστρέψιμες απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία, που είναι το αντίπαλο δέος για τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται κάτω από το 50%, στο 46%, με τις απευθείας απώλειές του προς τη Νέα Δημοκρατία να καταμετρώνται στο 8%, και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 4%. Η πολιτική εμπειρία έχει δείξει ότι, για να υπάρξει ευκρινής αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, με μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά, οι απευθείας μετακινήσεις από το ένα κυβερνητικό κόμμα στο άλλο, πρέπει να κινούνται στα επίπεδα του 15%, δηλαδή στο διπλάσιο από αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Επιπροσθέτως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, και κοντοστέκονται, είτε για να ψηφίσουν λευκό-άκυρο, είτε για να απέχουν από τις κάλπες του 2019, είτε για να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα, αθροιστικά φτάνουν στο εντυπωσιακό 30%. Μια μεγάλη εκλογική δεξαμενή, η επανασυσπείρωση της οποίας αποτελεί και το σταθερό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς φυσικά να είναι εύκολο ή… το πιο πιθανό.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής