Δημήτρης Σακκάς: Μια γενιά που έκλεισε τον κύκλο της, και πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην επόμενη

Υστερόγραφα Team
Posted on November 17, 2017, 6:00 am
1 sec

 

Του Δημήτρη Σακκά

Πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

“Πολιτική κρίση της νεολαίας”

Οι νέοι απομακρύνονται από την πολιτική …

… γιατί επαναστατούν σε ό,τι υπάρχει ως απόρροια της παρορμητικότητας τους…

… γιατί είναι παιδιά και δεν καταλαβαίνουν…

… γιατί η Παιδεία βρίσκεται υπό κατάρρευση…

… γιατί έχουν πάψει να πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο…

… γιατί…

Ένα φλέγον ζήτημα και τόσα πολλά “γιατί “ που το καθένα περιέχει μια μικρή δόση αλήθειας. Σίγουρα οι νέοι είναι παρορμητικοί, με τάσεις αναζήτησης και άρνησης του δεδομένου, σίγουρα το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα της στείρας απομνημόνευσης ευνουχίζει την κριτική σκέψη, αλλά αυτοί δεν είναι επαρκείς λόγοι για να αιτιολογηθεί το παρόν φαινόμενο.

Όντας και ο ίδιος ένας νέος που έχει θέσει τον εαυτό του σε μια διαδικασία αναζήτησης, αντιμετωπίζω καθημερινά ένα πολιτικό σύστημα που θα μπορούσε να παρομοιαστεί δίχως δυσκολία με μια θεατρική παράσταση, καθώς τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ηθοποιοί αρκούνται στην τέχνη της πειθούς κι όχι των λογικών επιχειρημάτων όταν “ανεβαίνουν στην σκηνή και απευθύνονται στο κοινό τους”. Ένας καλλιεργημένος και μορφωμένος νέος , λοιπόν, απεχθάνεται τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί. Οι βαρύγδουπες λέξεις όπως “πατρίδα, έθνος, θρησκεία, Ελλάδα, λαός” βρίσκουν αντίκρισμα μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε μια γενιά που έκλεισε τον κύκλο της και πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην επόμενη. Ο διαρκής “πόλεμος” μεταξύ κομματικών παρατάξεων που στηρίζεται αποκλειστικά στην υπονόμευση του αντιπάλου κάθε άλλο παρά προσελκύει νέους ψηφοφόρους. Η υποσχεσιολογία και τα ουτοπικά προγράμματα που παρουσιάζονται, έχουν τυφλώσει τον ελληνικό λαό, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν ∙ απλούστατα γιατί αυτός αναζητά μία ηλιαχτίδα ελπίδας μέσα στο απέραντο σκότος.

Όλα αυτά εν συναρτήσει με την κρίση που θεριεύει, έχουν οδηγήσει τη νέα γενιά σε απόγνωση ∙ σε απόγνωση που καταλήγει σε άρνηση ∙ μια άρνηση που κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αλλάξει ∙ μια αλλαγή που μπορεί να έρθει πολύ εύκολα.

O νέος ψάχνει απλώς την αλήθεια, την αλήθεια συνοδευμένη από αισιοδοξία και ρεαλιστικό σχεδιασμό. Διλήμματα όπως “Μέσα ή έξω από την Ε.Ε”, “Ευρώ ή δραχμή”, “ΝΑΙ ή ΌΧΙ” έρχονται μετά το θεμελιώδες δίλημμα “Αλήθεια ή ψέμα”.

Αν, λοιπόν, όλοι οι πολιτικοί επιλέξετε το πρώτο, καλέστε μας κοντά σας, και θα εκπλαγείτε κι οι ίδιοι από τις λύσεις που θα δοθούν απλώς και μόνο επιλέγοντας την αλήθεια!

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι