Δηλαδή, το… άγαλμα του Σόιμπλε στην Αθήνα θα αναγράφει άλλη ιδιότητα;

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on September 28, 2017, 10:57 am
1 sec

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Όπως συνηθίζουμε, ως ιστορικοί λάτρεις της υπερβολής, από χθες πανηγυρίζουμε, κυρίως στα social media, για την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ή… κλαίμε, αντίστοιχα, φοβούμενοι ότι ο διάδοχός του μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος.

Ο Γερμανός πολιτικός, εμβληματικός και βαθιά ευρωπαϊστής, κανιβαλίστηκε όσο ελάχιστοι στην Ελλάδα τα τελευταία πολλά χρόνια. Τα χρόνια της κρίσης. Ήταν ο “μεγάλος κακός”. Το “απόλυτο κακό”. Ο άνθρωπος που μας είχε βάλει στο μάτι, και είχε αγκαλιάσει περίπου ως χόμπι τον… βασανισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι η ώρα της αποτίμησης, ούτε της μάχης επιχειρημάτων με όσους βρήκαν στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον “πρόθυμο βάρβαρο”, για να θυμηθούμε και το σχετικό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

 

Αντιθέτως, είναι η ώρα να δείξουμε γενναιότητα. Και να εξελίξουμε τη συζήτηση στο επίπεδο στο οποίο σεργιανίζει το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον: Ποιά… ιδιότητα θα αναγράφει το άγαλμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει προβλέψει (γελώντας) και ο ίδιος, θα ανεγερθεί κάποια στιγμή στην Αθήνα, κατά προτίμηση έξω από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος;

Θα προτάξουμε την καινούρια ιδιότητα, αυτή του Προέδρου της Μπούντεσταγκ, ή θα εστιάσουμε στην πολυετή θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών; Αυτές είναι απορίες…

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος