Δεν άξιζε στον (ιστορικό) ΔΟΛ τέτοιο κατάντημα…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on August 11, 2017, 10:11 am
0 secs

Η εικόνα του κραταιού και πανίσχυρου Συγκροτήματος Λαμπράκη να καταρρέει και να διαλύεται, στο κεφάλι (δυστυχώς) των ανθρώπων που το στήριξαν και το κράτησαν όρθιο στις πολύ δύσκολες ώρες, μονάχα σε συμπλεγματικούς δεν προκαλεί θλίψη.

Ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, ο ιστορικός ΔΟΛ χάραξε μια διαδρομή κυριαρχίας στα ελληνικά ΜΜΕ, για πάρα πολλές δεκαετίες. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλα μεγάλα εκδοτικά εγχειρήματα, άφησε πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη.

Το Συγκρότημα Λαμπράκη, κυρίως χάρη στον μεγάλο Χρήστο Λαμπράκη, άφησε αποτύπωμα πολιτισμού και ιδεών, που κανένα άλλο συγκρότημα Τύπου δεν κατάφερε να δημιουργήσει. Διαμόρφωσε το εθνικό αφήγημα της χώρας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα δρώμενα στο εσωτερικό των κομμάτων, δίδαξε, υπό συνθήκες και περιοδικά, πώς θα έπρεπε να είναι η δημοσιογραφία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την εποχή Λαμπράκη, με την παραφωνία Ψυχάρη και την αυτοκτονική, όπως αποδείχτηκε, επιλογή για στροφή προς την Κεντροδεξιά, που καταδίκασε τα έντυπα του ΔΟΛ σε κυκλοφοριακή συρρίκνωση, η μελαγχολία για τα περασμένα μεγαλεία περίσσευσε.

Και τελικά, φτάσαμε στη σημερινή απόλυτη παρακμή, με εικόνες ντροπής, και τους εργαζόμενους να υπογράφουν… στο θυρωρείο την απόλυσή τους. Έχοντας νωρίτερα σχηματίσει ουρές έξω από τα γραφεία της οδού Μιχαλακοπούλου.

Ένα τέλος που δεν άξιζε στον ΔΟΛ. Δεν άξιζε αυτό το κατάντημα στο “παιδί” του Χρήστου Λαμπράκη.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής