Δέκα χρόνια μετά… Η Εκκλησία στους ρυθμούς του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on February 07, 2018, 2:00 pm
0 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Την 7η Φεβρουαρίου του 2008, ο μέχρι τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Ιερώνυμος, αναλάμβανε τα ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδας, διαδεχόμενος τον μακαριστό Χριστόδουλο.

Η επικράτηση του κ. Ιερωνύμου είχε… πληθωρισμό παρασκηνίου, καθώς γύρω του συνασπίστηκαν πληθυντικές και εν πολλοίς ετερόκλητες δυνάμεις, για να καταφέρει να κερδίσει τον βασικό αντίπαλό του, Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Κομβικό ρόλο για την εκλογή του κ. Ιερωνύμου είχε διαδραματίσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, που είχε καταγγείλει απόπειρα εκβιασμού του από υποστηρικτές του Μητροπολίτη Σπάρτης, ένα θέμα το οποίο… ξεχάστηκε την επομένη, έβαλε ωστόσο την… τελική υπογραφή στην οριστική διαμόρφωση των ισορροπιών υπέρ του σημερινού Αρχιεπισκόπου.

Ο κ. Ιερώνυμος είχε ήττηθεί το 1998 από τον Χριστόδουλο, απέναντι στον κ. Ευστάθιο ωστόσο είχε μαζί του πολλούς από εκείνους που είχαν στηρίξει παλαιότερα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Στα χρόνια του κ. Ιερωνύμου η Εκκλησία άλλαξε ταχύτητα και ρυθμούς. Περιόρισε τις δημόσιες παρεμβάσεις της, περιορίστηκε σε περισσότερα “αμιγώς εκκλησιαστικά” ζητήματα, και αρκετοί σημειώνουν με νόημα ότι ακριβώς αυτή η παθητική στάση “του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα”, είχε μοιραίες συνέπειες για την κοινωνία, και τα δεινά που επέφερε το Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, και αναμένοντας με ενδιαφέρον την κρίση ετυμηγορίας του ιστορικού του μέλλοντος, όλα ξεκίνησαν σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής