Γ. Χαρβαλιάς: Φοβάμαι ότι βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας, με τον Ερντογάν

Υστερόγραφα Team
Posted on December 10, 2017, 10:56 am
5 secs

 

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

 

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποτε ποιος είχε την ιδέα για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Και ποιος έπεισε προς αυτή την κατεύθυνση τον πρωθυπουργό και, δευτερευόντως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί αυτός που είχε την -καταρχάς ενδιαφέρουσα- ιδέα θα χρεωθεί ασφαλώς και το ναυάγιο της τελικής διαχείρισής της…

Αν πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών -που είναι και το πιθανότερο-, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η συνάντηση ναρκοθετήθηκε στην αφετηρία της, ακριβώς επειδή δεν τηρήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Οπως η αυστηρά «συμμετρική» επικοινωνιακή προβολή των δύο ηγετών, την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης, και ο άγραφος κανόνας τού «τι λέμε μπροστά στις κάμερες και τι κουβεντιάζουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες». Εν όψει της επίσκεψης, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε μια «αθώα» συνέντευξη με γραπτές ερωτήσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Και, αντί να απαιτηθεί ακριβώς το «ισόποσο» επικοινωνιακό… μέρισμα από την άλλη πλευρά, βάσει της αρχής «αμοιβαιότητας» που τηρείται απαρέγκλιτα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ερντογάν αφέθηκε να ξεδιπλώσει το ποίημά του σε ένα ιδιωτικό ελληνικό κανάλι και σε έναν έμπειρο δημοσιογράφο, που ήταν βέβαιο ότι θα πήγαινε την κουβέντα σε καυτά θέματα, κάνοντας σωστά τη δουλειά του.

Ακριβώς αυτή η ασυμμετρία αποτέλεσε την αφετηρία του κακού. Από τη στιγμή που δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να θέσει μονομερώς την ατζέντα, λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε την πρόκληση αναπάντητη – ανταπέδωσε και με το παραπάνω.

Αυτό, όμως, χάρισε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ξεδιπλώσει on camera και ενώπιόν του όλη την ατζέντα των μονομερών τουρκικών αξιώσεων. Ακόμη, έψεξε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αποτροπή τυχόν προβοκάτσιας στη Θράκη.
Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου: Ολες οι τουρκικές αξιώσεις «φόρα παρτίδα» στις κάμερες. Με πληρωμένες απαντήσεις βέβαια από τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και αιωρούμενο το ερώτημα ποιον ακριβώς εξυπηρετεί αυτό το ιδιότυπο «ντιμπέιτ».

Είχα προειδοποιήσει ότι, αν αφεθεί ο Τούρκος ηγέτης να παίξει μπάλα στο δικό μας γήπεδο, θα φάμε πολλά γκολ. Και, αν είπε αυτά μέσα στο Προεδρικό, φανταστείτε τι θα πει σήμερα στη Θράκη… Πολύ φοβάμαι ότι βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Θα πρέπει να αναζητηθεί ο υπεύθυνος αυτής της ατυχέστατης διαχείρισης

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι