Γ. Χαρβαλιάς: Τα προβλήματα δεν θεραπεύονται με… καλοπιάσματα

Υστερόγραφα Team
Posted on November 15, 2017, 7:46 am
2 secs

 

Γράφει ο Γώργος Χαρβαλιάς

Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

 

Δεν ξέρω αν κάποιος έχει πείσει τον Κοτζιά ότι μπορεί να «τουμπάρει» τους Αλβανούς πηγαίνοντάς τους «με το μαλακό». Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο αλλιώς καταλαβαίνουν. Γιατί η λέξη «μπέσα» είναι μεν αλβανική (το δικό μας «φιλότιμο»), αλλά εκεί εφευρέθηκε μάλλον για να καταδείξει την έλλειψή της! Μπαμπέσηδες είναι οι Αλβανοί πολιτικοί και θρασύδειλοι. Από την εποχή του Χότζα πουλάνε ανθελληνισμό και φτηνή φανατίλα κατά της μειονότητας, που προκύπτει από διαχρονικό κόμπλεξ εθνικής κατωτερότητας.
Αυτά δεν θεραπεύονται, δυστυχώς, με καλοπιάσματα. Ούτε με κουβεντούλες σε λογική ισοτιμίας. Γι’ αυτό είναι παντελώς λανθασμένη η διπλωματική προσέγγιση τύπου «Καμπ Ντέιβιντ», που επέλεξε ο Κοτζιάς, προσκαλώντας τον Αλβανό ομόλογό του στην Κρήτη.

Τα προβλήματα που έχεουν δημιουργήσει η προκλητικότητα των γειτόνων, αλλά και η εμμονή τους να ακολουθούν πολιτική έμμεσης εθνοκάθαρσης εις βάρος της ελληνικής μειονότητας δεν λύνονται με μεζέδες, ρακή και ειδυλλιακούς περιπάτους σε πολυτελή θέρετρα. Κι ούτε χρειάζονται δύο ημέρες παζαριού. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει διμερής ατζέντα. Μονομερείς ελληνικές αξιώσεις υπάρχουν, και αυτές προβάλλονται υπό τη μορφή αυστηρού διαβήματος μέσα σε ένα δεκάλεπτο: σεβασμός στη μειονότητα, σεβασμός στους νεκρούς του πολέμου, σεβασμός στα μεροκάματα των Αλβανών που κερδίζονται στην Ελλάδα. Και, από κει και πέρα, μπορεί να αρχίσει η κουβέντα για οτιδήποτε άλλο, όπως, π.χ., η υφαλοκρηπίδα.

Α ν το πράγμα πάει ανάποδα, ζήτω που καήκαμε! Και να που φτάσαμε στο «καλωσόρισμα» μιας αλβανικής ένταξης στην Ε.Ε., και μάλιστα χωρίς όρους. Ε, όχι, κύριε Κοτζιά! Αυτό το κράτος-λησταρχείο, με τους κατσαπλιάδες πολιτικούς και τους εκατοντάδες μικρούς ναρκοβαρόνους, ούτε απέξω δεν περνά! Πρέπει πρώτα να σταματήσει την εξαγωγή εγκληματικότητας (απ’ την οποία η Ελλάδα δεινοπαθεί), να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές βλέψεις, να σεβαστεί ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα, και μετά βλέπουμε…

Γιατί, λοιπόν, τέτοια δήλωση-δώρο του υπουργού Εξωτερικών προς τα Τίρανα; Πήρε κάτι σε αντάλλαγμα και δεν το είδαμε; Ή θεωρεί ότι δεν μπορεί να μιλήσει άλλη γλώσσα που να καταλαβαίνουν καλύτερα οι αναιδείς πολιτικοί της διπλανής χώρας; Δεν ξέρω αν μπορεί να τη μιλήσει ο Κοτζιάς, αλλά η γλώσσα αυτή υπάρχει. Και έχει να κάνει με τους Αλβανούς που μένουν εδώ. Η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει πολύ δυσκολότερη… Ή, αντιστοίχως, πολύ εύκολη, αν δήλωναν όλοι «ελληνικής καταγωγής ορθόδοξοι χριστιανοί» και ξαφνικά η Αλβανία βρισκόταν με καταγεγραμμένη ελληνική μειονότητα ενός εκατομμυρίου! Τόσο απλά.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι