Γ. Χαρβαλιάς: Η… “φερόμενη ως Δεξιά” ΝΔ

Υστερόγραφα Team
Posted on June 12, 2018, 1:37 pm
5 secs

 

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Στο άκουσμα των εμπορικών δασμών που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υλοποιώντας προεκλογικές δεσμεύσεις του, πετάχτηκαν και οι γνωστές φωνούλες στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν: «Αίσχος! Δασμοί μεταξύ συμμάχων; Πού ακούστηκε; Είναι τρελός ο πρόεδρος της Αμερικής, οδηγεί σε εμπορικό πόλεμο, σε αντίποινα, σε…ολοκαύτωμα, σε πυρηνικό όλεθρο κ.λπ., κ.λπ.» Βεβαίως, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να είναι ιδιόρρυθμος, ακόμη και εκκεντρικός, αλλά τρελός δεν είναι. Επί του προκειμένου, υπηρετεί με άριστο τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και προστατεύει τη βαριά βιομηχανία του, που στενάζει από τον επιθετικό εμπορικό ανταγωνισμό της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δασμοί στρέφονται εναντίον της Γερμανίας, που είναι μακράν η πρώτη χώρα σε εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων χάλυβα στις ΗΠΑ. Και τη χτυπούν προειδοποιητικά στο μαλακό υπογάστριό της: την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Τραμπ το είπε χωρίς περιστροφές σε ένα tweet που ανέβασε προ ημερών: «Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα από τις συναλλαγές τους με τη Γερμανία, που πληρώνει λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ και θα αλλάξει!» Μόνο και μόνο η κατηγορηματικότητα της διατύπωσης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αλλά η κόντρα της Αμερικής με τη Γερμανία δεν έχει μόνο χαρακτήρα εμπορικού πολέμου – έχει και αμιγώς πολιτική διάσταση. Σηματοδοτεί τη μάχη επικράτησης στον δυτικό κόσμο μεταξύ των νεοφιλελεύθερων απολογητών της παγκοσμιοποίησης, που ενώνονται κάτω από την ομπρέλα του Βερολίνου, και των δυνάμεων της άρτι αφυπνισθείσας αντισυστημικής και εθνοκεντρικής Δεξιάς, που έβγαλε πρόεδρο τον Τραμπ και σήμερα σαρώνει στην Ευρώπη.

Προ ημερών, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ, εξαιρετικά έμπειρος και από τους λίγους που είναι πολύ κοντά στο προεδρικό περιβάλλον, χαιρέτισε με δηλώσεις του την άνοδο των αντισυστημικών συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δηλαδή της νέας λαϊκής Δεξιάς που αντιμάχεται το προοδευτικό πολιτικό κατεστημένο και τις οικονομικές/τραπεζικές ελίτ. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν… μίνι εγκεφαλικό στην Καγκελαρία, η οποία απάντησε με διάβημα (!), ισχυριζόμενη ότι αυτή η γενικότερη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί ανάμειξη στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ουσιαστικά, το σοκ οφειλόταν στο ότι οι δηλώσεις έγιναν στον συντηρητικό ιστότοπο Breitbart, ο οποίος με τον ιδρυτή του Στίβεν Μπάνον στην ουσία εξέλεξε τον Τραμπ, θεμελιώνοντας τη θεωρία της «αντισυστημικής Δεξιάς» (Alt Right). Ο Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ, που τυπικά έχει απομακρυνθεί, θεωρείται ότι εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική σκέψη του σε αρκετούς τομείς, παρότι το βαθύ αμερικανικό κράτος εξακολουθεί να επεμβαίνει στην άσκηση πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, κάνοντάς τη να φαίνεται αλλοπρόσαλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σχέσεις με τη Ρωσία, τις οποίες προεκλογικά ο Τραμπ υποσχέθηκε να βελτιώσει, αλλά, κάτω από την πίεση των δήθεν αποκαλύψεων ρωσικής διείσδυσης στο περιβάλλον του, αναγκάστηκε να επαναφέρει σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

Σήμερα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να συμμερίζεται τις απόψεις Μπάνον ως προς την παγκοσμιοποίηση, τον βρόμικο ρόλο της Γερμανίας, την ανάγκη να περιοριστεί η τραπεζική ασυδοσία και ασφαλώς την ανάγκη να αναχαιτιστεί δυναμικά το ρεύμα λαθρομετανάστευσης. Απόψεις που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη, με τη θριαμβευτική άνοδο της Δεξιάς σε κράτη, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Αυστρία και εσχάτως η Ιταλία. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι ο Ιταλός νέος πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε στην παρθενική ομιλία του στην ιταλική Βουλή χαιρέτισε στην ουσία τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας… φρασεολογία Μπάνον! Δήλωσε, δηλαδή, ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιοι ονομάζουν τις νέες δυνάμεις που κέρδισαν τις εκλογές στην Ιταλία «λαικΐστικες» ή «αντισυστημικές». Αντιθέτως, θεωρεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς τίτλο τιμής.

Ακριβώς τις ίδιες διατυπώσεις είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάνον πριν από μερικούς μήνες, όταν προσκλήθηκε ως ομιλητής-έκπληξη στο συνέδριο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν (φωτό). Απευθυνόμενος σε ένα ενθουσιώδες πλήθος Γάλλων συντηρητικών, ο ουσιαστικός θεμελιωτής της νέας αντισυστημικής Δεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο είπε προφητικά: «Θα σας πουν πατριδοκάπηλους, εθνικιστές, ρατσιστές! Πάρτε το σαν παράσημο! Γιατί κάθε ημέρα γινόμαστε δυνατότεροι και αυτοί πιο αδύναμοι. Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος, που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ουγγαρία. Και η Ιστορία είναι με το μέρος μας! Μέσα από τις εκλογικές νίκες θα οδηγηθούμε στην τελική επικράτηση!»

ΥΓ.: Μόνο μη με ρωτήσετε πώς διάκειται η -ελληνική φερόμενη ως Δεξιά- Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις… Απευθυνθείτε στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Πιο συστημικός… πεθαίνεις.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι