Γ. Χαρβαλιάς: Η σημειολογία μιας νέας απώλειας του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα είναι δυσβάσταχτη για τη ΝΔ

Υστερόγραφα Team
Posted on June 06, 2018, 1:37 pm
2 secs

 

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Ηαπόφαση του Σταύρου Καλαφάτη να μη διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και να συνεχίσει την πολιτική πορεία του ως υποψήφιος βουλευτής αποκαλύπτει το δομικό πρόβλημα που σοβεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάποιοι μετέφεραν στον πρώην υπουργό ότι θα ήταν καλύτερα να αποσυρθεί, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. προσανατολίζεται σε μια άλλη, περισσότερο… προοδευτική υποψηφιότητα.

Πράγματι η σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν αισθάνεται καθόλου καλά με το «παλαιό» ανθρώπινο δυναμικό των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, γιατί το θεωρεί «φθαρμένο», πολύ… δεξιό και πάνω απ’ όλα «μη διαχειρίσιμο». Ως προς το φθαρμένο, μπορεί και να συμφωνούσα, όμως το «πολύ δεξιό» είναι αυτό που με μπερδεύει. Πάρτε για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.

Με το Μακεδονικό ορθάνοιχτο και την αδύναμη εθνομηδενιστική υποψηφιότητα Μπουτάρη να στηρίζεται πλέον από την… όλη πασοκαρία, το Ποτάμι και τα ρετάλια της Αριστεράς, εσείς τι αντίπαλο δέος θα σκεφτόσαστε; Κεντροαριστερό οικολόγο που να κυκλοφορεί γυμνός με ποδήλατο;

Δυστυχώς κάπως έτσι το πάει η Νέα Δημοκρατία και θα την κάνει δώρο τη Θεσσαλονίκη στον τελειωμένο δήμαρχό της για μια τρίτη θητεία. Ο Καλαφάτης, χωρίς να είναι το υπερχαρισματικό νέο αστέρι της πολιτικής, αυτή τη φορά θα έπαιρνε αέρα-πατέρα τον δήμο. Ακριβώς γιατί είναι μια αξιοπρεπής δεξιά υποψηφιότητα με πατριωτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων για τον οποίο δεν έχει ακουστεί «κιχ» στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Είναι λοιπόν ακατανόητη η στροφή της Ν.Δ. προς μια άλλη επιλογή, περισσότερο… προοδευτική, για να παλέψει με το πολιτικό πτώμα του Μπουτάρη, που αναστήθηκε αιφνιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από το σίριαλ του δημόσιου προπηλακισμού του.

Η σημειολογία της απώλειας του Δήμου της Θεσσαλονίκης για τρίτη συνεχόμενη φορά θα είναι πραγματικά δυσβάστακτη. Γιατί θα αποδείξει ότι η κεντροαριστερή «πολιτική ορθότητα» επιβιώνει και στις πιο δύσκολες στιγμές της με την κοινωνία απέναντι, αλλά χωρίς κόμμα να την εκφράζει.

Είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της να δώσει αυτή τη μάχη απέναντι στον εσμό των εκσυγχρονιστών του Σημίτη, των νεοφιλελεύθερων του Μάνου (ιδρυτικό στέλεχος των οποίων υπήρξε ο «αριστερός» δήμαρχος, για να μην ξεχνιόμαστε…), του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ. και πλέον των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μαζί συντάσσονται πίσω από τη συστημική υποψηφιότητα Μπουτάρη.

Το ερώτημα είναι: Ο Κυριάκος θέλει; Ή συντάσσεται ενδομύχως με τον μπαρμπα-Γιάννη, όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν φανερά η Ντόρα Μπακογιάννη;..

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι