Γ. Συνοδινός: H αναβίωση «αυτοκρατοριών» νέος πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ….

Υστερόγραφα Team
Posted on September 22, 2017, 5:30 am
5 secs

 

 

Γράφει ο Γιάννης Συνοδινός

 

 

Η απίστευτη και πρωτοφανής γλώσσα που μετήλθε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εναντίον του Ιράν, στον λόγο του στον ΟΗΕ, ήταν άλλο ένα δείγμα της νοοτροπίας των Αμερικανών στις διεθνείς σχέσεις τους. Επίσης της μεγάλης άγνοιας για κράτη που έπαιξαν και φιλοδοξούν να συνεχίσουν να παίζουν μεγάλο ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Δυο μεγάλους πονοκέφαλους αντιμετωπίζει αυτή την εποχή η Ουάσινγκτον, με τις φιλοδοξίες κυριαρχίας στην περιοχή από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την Τουρκία. Και οι δύο αυτές χώρες διατέλεσαν αυτοκρατορίες και απαιτούν τουλάχιστον σεβασμό, κάτι που οι σημερινοί άρχοντες των ΗΠΑ δε δείχνουν να διαθέτουν.

Το Ιράν, η πρώην Περσία δηλαδή, υπήρξε πανίσχυρη αυτοκρατορία, που εκτός από τις στρατιωτικές αρετές της ανέδειξε τεράστιο πολιτισμό. Δέχτηκε πολλά κτυπήματα με πιο σοβαρό αυτό της κατάλυσης της από τον Μέγα Αλέξανδρο, όμως κατάφερε να ορθοποδήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σήμερα το Ιράν προβάλει ως η νέα σοβαρή πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ να μίλησε προσβλητικά γι αυτή τη χώρα, ξεχνά όμως πως το 2001 η Τεχεράνη συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Τώρα όμως, το Ιράν, βλέποντας την Αμερικανική στάση άλλαξε πολιτική, εξοπλίζοντας τους Ταλιμπάν-μαζί με τη Ρωσία- στον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους σε αυτή την ορεινή χώρα της Ασίας, που έχει πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος.

Το Ιράν επίσης εξαπλώνει την επιρροή του από το Αφγανιστάν, ως τις ακτές της Μεσογείου, όπου χρηματοδοτεί και εξοπλίζει οργανώσεις όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου και η Χαμάς της Παλαιστίνης, που οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα εξακολουθούν να θεωρούν ως οργανώσεις τρομοκρατίας.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, είναι το κερασάκι στην τούρτα και σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη μεγάλη ανησυχία του Ισραήλ για το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν ατομικά όπλα. Λες και μόνο το Ισραήλ επιτρέπεται να τα κατέχει.

Η Τουρκία, είναι απόγονος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία είχε φτάσει μέχρι τις πόρτες της Αυστρίας και απειλούσε να καταλύσει ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ κάποια περίοδο ήλεγχε σχεδόν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τώρα οι ηγέτες της ΄Αγκυρας ονειρεύονται τα ίδια, καθώς μάλιστα η οικονομία της χώρας τους, πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα πετρέλαια του βόρειου Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκονται στο στόχαστρο των Τούρκων.

Αλλά ο μεγάλος τρόμος της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι, που όλοι μαζί (Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ και Συρίας) κοντεύουν να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια. Σχεδόν τα δύο έβδομα του Τουρκικού πληθυσμού και με τάση να αυξάνονται σε δραματικά γρήγορο ρυθμό.

Η Τουρκία, σε συνεργασία με το Ιράκ προσπαθεί τώρα να ματαιώσει κάθε προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Οι ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υποσχεθεί ανεξαρτησία στους Κούρδους αλλά αθέτησαν το λόγο τους, αφήνοντας τους στο έλεος των Τούρκων και του Σαντάμ Χουσεϊν ανελέητου δικτάτορα του Ιράκ, εκμεταλλεύονται άλλη μια φορά τους Κούρδους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είναι όμως σίγουρο ότι στο τέλος θα τους εγκαταλείψουν στο έλεος του Θεού.

Η Οθωμανική αυτοκρατορία, βασισμένη στη στρατιωτική, διοικητική και πολιτιστική βοήθεια της Δύσης, κυριάρχησε στο παρελθόν επίσης για μεγάλη περίοδο, αλλά σήμερα οι ΄Αραβες ούτε που θέλουν να δουν στα μάτια τους τη διάδοχο Τουρκία, όπως άλλωστε και οι Βαλκάνιοι (Κροάτες, Σλοβένοι, Σέρβοι και φυσικά οι ΄Ελληνες), που αρνούνται τον όρο Balcan ο οποίος είναι Τουρκικός και υιοθετούν από καιρό τον όρο Νοτιανατολική Ευρώπη (Southern Eastern Europe). Όπως οι Πέρσες, έτσι και οι Τούρκοι απαιτούν από τους «συμμάχους» τους σεβασμό. Αλλά που να τον βρουν έτσι όπως συμπεριφέρονται;

Δεν παύουν όμως, το Ιράν και η Τουρκία, να είναι δύο χώρες με μεγάλη ιστορία, που μπορεί κανείς να τις αποκαλέσει φιλόδοξες αναδυόμενες αυτοκρατορίες στη Μέση Ανατολή. Μέχρι που η Σιιτική Τεχεράνη, να συγκρουστεί με τη Σουνιτική ΄Αγκυρα. Και τότε στη Μέση Ανατολή έχει να γίνει το «έλα να δείς».

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι